Ocena direktorice

Primanjkljaj ZZZS bo v letošnjem letu skoraj 190 milijonov evrov

P.T./STA
23. 3. 2022, 15.23
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 15.26
Deli članek:

Kot je pojasnila generalna direktorica, je ZZZS v lanskem letu zabeležil 3,64 milijarde evrov prihodkov, kar je za 383 milijonov evrov več kot v letu 2020. Ob tem so zabeležili tudi 3,52 milijarde evrov odhodkov. Tudi odhodki so bili v lanskem letu večji kot v letu 2020, in sicer za 176 milijonov evrov.

STA
Za stroške, nastale zaradi obvladovanja epidemije covida-19, je za zavod zagotovljenih 50 milijonov evrov. V primeru nastanka višjih obveznosti zaradi dviga plač posameznim poklicnim skupinam v dejavnosti zdravstva, pa je za zavod zagotovljenih 50 milijonov evrov proračunskih sredstev.

Zaradi boljše realizacije prispevkov in boljše napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v zavodu pričakujejo, da se bodo prihodki v letošnjem letu povečali za 225 milijonov evrov. Ob tem pričakujejo, da se bodo zaradi več dejavnikov, med drugim izplačevanja nadomestil zaradi izolacij v primeru bolezni covid-19, odhodki povečali za 260 milijonov evrov.

Kot je pojasnila direktorica ZZZS Tatjana Mlakar, so zavodu po t. i. desetem protikoronskem zakonu, v primeru da ne razpolaga z lastnimi viri, zagotovljena sredstva za financiranje nadomestil med začasno zadržanostjo od dela zaradi covida-19 za zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v višini 10 milijonov evrov.

ZZZS je v prvih dneh mesecih letošnjega leta zabeležil primanjkljaj v višini 10 milijonov evrov, v marcu pa 100 milijonov evrov zaradi obveznosti končnega lanskoletnega obračuna in izolacij zaradi covida-19, je pojasnila.

Zavod si bo po njenih besedah prizadeval, da bo DZ sprejel spremembo najvišjega obsega izdatkov za zdravstveno blagajno skladno s finančno projekcijo zavoda v odloku za leta od 2022 do 2024, ki pa zaradi aprilskih parlamentarnih volitev DZ najverjetneje ne bo sprejeta pred jesenjo.

Skupščina ZZZS je ob tem sprejela sklep, s katerim poziva ministrstvi za finance in zdravje k takojšnji pripravi omenjenih sprememb odloka. Prav tako skupščina ministrstvi poziva, naj se opredelita, kako bosta ZZZS pravočasno zagotovila manjkajoče vire za financiranje obveznosti obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so bile ali bodo naložene na podlagi sprejetih odločitev vlade in DZ ter zagotovita pravne podlage, ki bodo to omogočale.