V nedeljo popoldan je na pobočju Gore vzplamtel ogenj, ki se je zaradi močnejšega vetra in suhosti rastja, saj vlada suša, hitro in močno razširil.

Nastalo je obsežno požarišče v velikosti okoli 60 hektarjev, dolžine kar dva kilometra, s katerim se je, kot je povedal vodja gasilske intervencije Blaž Mlečnik iz Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ukvarjalo prek 100 gasilcev iz štirih gasilskih zvez in poklicnih gasilcev iz GRC Ajdovščina. Nepogrešljivi so bili tudi številni prostovoljni gasilci iz okoliških prostovoljnih gasilskih društev (PGD).

Vse je šlo silovito hitro

Gorelo je predvsem travnato območje s podrastjem in posameznimi drevesi ter gozd. Po Mlečnikovih besedah ni bilo nevarnosti za bližnja naselja niti za kakšno infrastrukturo. Kot je razkril, je požar nastal po tem, ko je starejši domačin iz hiše odnesel pepel in ga odložil za podporni zid svojega doma. Ker je bilo v njem še žareče oglje, je bilo to v kombinaciji z vetrom in suhostjo rastja dovolj, da se je vnelo.  

Vsega je bil kriv pepel. Domačin najbrž ni pričakoval, da v njem še tli in da bo dogajanje šlo tako zelo narobe.

Dogodek je obravnavala ajdovska policija, ki bo proti Colčanu uvedla prekrškovni postopek zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju. Od 14. marca je namreč na celotnem območju države razglašena velika požarna ogroženost in s tem prepoved kurjenja.

col
Leo Caharija
Ogenj je v nedeljo zvečer segel skoraj do hiš v vasi Col, ki pa so ga gasilci uspešno ustavili.

Toliko bo plačal

O dogodku je bilo obveščeno tudi državno tožilstvo v Novi Gorici, ki bo ugotavljalo njegovo kazensko odgovornost. Sicer pa bo domačin od policije prejel odločbo o prekršku, s katero ga bodo kot fizično osebo oglobili med 200 in 600 evri. Na družbenih omrežjih je vzniknila debata o tem, ali so globe dovolj visoke. Večini se zdi, da je nekaj sto evrov za povzročitev požara, sploh takega obsega, premalo.

Slaba novica je, da je v noči na torek prišlo do vnovičnega vžiga v neposredni bližini ene od hiš na Colu. Do zaključka naše včerajšnje redakcije požara še niso uspeli povsem pogasiti, ni pa več ogrožal naselja. Ves čas je pomagal tudi helikopter.

Če je pogorelo kaj vašega

To je sicer največji požar v tem delu države v zadnjih petnajstih letih. Škodo bodo ocenili gozdarji. Ti bodo izdelali tudi načrt obnove prizadetega območja. Iz Zavoda za gozdove Slovenije so nam pojasnili, da lahko lastniki gozdov, ki jih je poškodoval požar, tega obnovijo, in sicer ne iz lastnega žepa, saj so upravičeni do državnih sredstev za sadike dreves v višini 100 odstotkov.

Spomnimo na še en en velik primorski požar z obsežno škodo iz poletja 2019, ki se je zgodil na območju Cerja in Parka miru. Takrat je pogorelo okoli 100 hektarjev gozdnih površin. Ekološka škoda je znašala okoli 85 tisoč evrov. Največja skrb je bila, da se na pogorišču ne bi razrasle tuje invazivne vrste, zato so se lokalci zavzeli za hitro sajenje avtohtonih vrst. Apelirali so na posameznike, organizacije in podjetja, da pomagajo  pri sanaciji škode na način, da v spletni aplikaciji Drevo za Cerje (www.drevozacerje.si) donirajo sredstva za nakup dreves. Do danes so zbrali skupno skoraj 25 tisoč evrov, kar predstavlja malo več kot 1500 dreves, ki že rastejo, saj jih sproti sadijo. Nazadnje so nekaj novih posadili minuli vikend.