NAGRADE ZDUS

Nagrada Marije Vere za življenjsko delo dobi Jožica Avbelj

M. V.
23. 3. 2022, 14.45
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 14.53
Deli članek:

Združenje dramskih umetnikov nagradilo še Ivo Krajnc Bagola, Vita Weissa in Marjana Kravosa.

Mediaspeed
Jožica Avbelj

Združenje dramskih umetnikov je letos igralsko nagrado Marije Vere za življenjsko delo namenilo igralki Jožici Avbelj, ki jo med drugim gledamo tudi v seriji Sekirca v med. »Izvirnost, prodornost in neposrednost igralskega izraza Jožice Avbelj pooseblja dihanje, iskanja ter vrhunce slovenske uprizoritvene umetnosti zadnjih petdesetih let. […] V njeni vedno sveži, novi, a siloviti, energični igralski govorici živi gledališka umetnost, ki zajema iz neoavantgardnih praks, sega preko dramskega in za sodobno uprizoritveno umetnost še vedno pomeni vrhunec polnosti igralske moči in discipline,« je žirija med drugim zapisala v utemeljitvi.

Nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa prejme tržaški slikar in scenograf Marjan Kravos, ki je »med najvidnejšimi gledališkimi ustvarjalci, ki so zaznamovali in oblikovali podobo, status in uspehe Slovenskega stalnega gledališča Trst«.

Nagrade Duša Počkaj za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih pa sta se razveselila Iva Krajnc Bagola iz Mestnega gledališča ljubljanskega in Vito Weiss iz Slovenskega mladinskega gledališča.

Totaliteta
Iva Krajnc Bagola