Rožljanje z orožjem kot nova realnost

Nato bo krepil prisotnost v vzhodni Evropi

L.J./STA
23. 3. 2022, 14.51
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 15.20
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na novinarski konferenci pred jutrišnjim zasedanjem vrha zveze dejal, da bo zavezništvo v štirih državah v okolici Ukrajine vzpostavila nove bojne skupine in dejal, da bo vrh Nata Kitajsko pozval, naj ne podpre Rusije v vojni z Ukrajino.

Reuters
Jens Stoltenberg je na današnji novinarski konferenci Rusiji zagrozil z "razsežnimi" posledicami v primeru, da v Ukrajini uporabi kemično orožje.

Na današnjem vrhu zveze Nato je generalni sekretar Jens Stoltenberg naslovil več perečih vprašanj o vojni v Ukrajini. Zatrdil je, da bo zveza vzpostavila štiri nove bojne skupine na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji. Prav tako je dejal, da bo zveza Nato Ukrajini pomagala pri obrambi pred kemičnimi in jedrskimi grožnjami, obenem pa dodal, da bo vrh Nata Kitajsko pozval, naj ne podpre Rusije v vojni z Ukrajino. "Na področju varnosti se soočamo z novo realnostjo, ki zahteva, da okrepimo naš upor in obrambo na dolgi rok," je zatrdil Stoltenberg. 

Od voditeljev članic Nata se v četrtek pričakuje tudi poziv Kitajski, naj obsodi rusko invazijo Ukrajine, ravna odgovorno in se vzdrži podpore Rusiji v vojni proti Ukrajini. Kakšno držo zavzeti v odnosu do Kitajske v kontekstu možnosti, da ta gospodarsko in vojaško pomaga Rusiji, bo ena ključnih tem pogovorov zahodnih voditeljev ta konec tedna v Bruslju.

Nato bo okrepil prisotnost v vzhodni Evropi

Stoltenberg je na novinarski konferenci dejal, da pričakuje, da se bodo svetovni voditelji "strinjali z okrepitvijo Natove prisotnosti v vseh domenah, s povečanjem naših sil v vzhodnem delu zveze, tako na kopnem, v zraku in na morju." 

Zveza naj bi vzpostavila štiri nove bojne skupine v Bolgariji, na Madžarskem, v Romuniji in na Slovaškem. Kot je dejal Stoltenberg bo imela zveza na vzhodu že osem bojnih skupin, skupaj s tistimi v Baltskih državah in na Poljskem. 

Rusija bo ob uporabi kemičnega ali jedrskega orožja v Ukrajini začutila "razsežne posledice"

Eno ključnih sporočil vrha Nata v četrtek bo tudi napoved dodatne pomoči Ukrajini s ciljem okrepitve njene obrambe pred jedrskimi, kemičnimi, radiološkimi in biološkimi grožnjami. Uporaba kemičnega orožja je povsem nesprejemljiva in bi bistveno spremenila položaj ter imela resne posledice, je opozoril Stoltenberg. Na novinarsko vprašanje, če v zvezi posedujejo informacije o povečani nevarnosti, da bo Rusija v Ukrajini uporabila kemično orožje, je Stoltenberg odgovoril, da jih ta možnost skrbi v luči tega, da je "Rusija tudi v Siriji uporabljala kemično orožje oziroma je pri tem pomagala sirskemu predsedniku Asadu." Da je bila Rusija vpletena v uporabo kemičnega orožja s strani Asada ni bilo nikoli dokazano. 

Predlog Poljske o napotitvi mirovne misije Nata v Ukrajino Rusija zavrača kot "nepremišljeno in nevarno"

Podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski je minuli teden predlagal napotitev mirovne misije Nata v Ukrajino. Prejšnjo sredo je Stoltenberg predlog Poljske zavrnil in dejal, da Nato v Ukrajino ne bo napotil svojih enot. 

Zamisel o napotitvi Natovih mirovnih sil v Ukrajino pa je danes komentiral tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki jo je označil za "nepremišljeno in zelo nevarno". "Posledice morebitnega spopada med našimi vojaki in silami Nata so povsem jasne in bi jih bilo težko popraviti," je še dodal.

Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v govoru pred zaposlenimi in študenti na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose predlog zavrnil. "To bo neposreden spopad med ruskimi in Natovimi oboroženimi silami, ki so se mu vsi poskušali izogniti, in so tudi rekli, da do njega načeloma ne bi smelo priti," je dejal.