Kot »razgrajač v razredu«

Šarec Janši svetoval, naj obleče »uniformo iz leta 91« in sam odrine v Ukrajino

S.R.
23. 3. 2022, 12.56
Posodobljeno: 23. 3. 2022, 20.07
Deli članek:

Prvak LMŠ Marjan Šarec je glede zadnjih potez predsednika vlade Janeza Janše dejal, da so prihajajoče volitve že skrajni čas, da se slovenska zunanja politika utiri nazaj v »normalne tirnice.«

STA
Marjan Šarec

Kot smo že poročali, je slovenski premier Janez Janša presenetil z napovedjo, da bo Slovenija v Kijev vrnila diplomatsko predstavništvo. A naj Janša tja ne bi poslal ekipe diplomatov prostovoljcev z ministrstva za zunanje zadeve, kot je običajno, temveč z ministrstva za obrambo. Na zunanjem ministrstvu naj namreč ne bi našli prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni oditi na vojno območje.

Na zadnje informacije so se danes pričakovano burno odzvali v opoziciji. Prvak stranke LMŠ Marjan Šarec je denimo v svoji maniri izpostavil, da je to le še ena od zablod Janeza Janše, ki da že od začetka invazije na Ukrajino spodbuja retoriko, kot da so Rusi že »zasedli Madžarsko in so že tik na tem, da bodo udarili preko Lendave na Slovenijo.« Namesto tega bi Janša po Šarčevem mnenju največ naredil, če bi se več ukvarjal z domačimi problemi, ki so tudi posledica vojne v Ukrajini. Soočili se bomo oziroma se že soočamo z draginjo, visokimi cenami energentov, hrane in inflacijo, je naštel ter poudaril, da bi največ naredil, če bi z državljankami in državljani komuniciral o teh temah in povedal, kakšen je njegov načrt za reševanje teh problemov.

Šarec je obnašanje Janše nato primerjal z obnašanjem »ragrajača v razredu, ki počne vse po svoje,« in mu svetoval, če mu je toliko do »vojaške retorike, vojaških načinov, naj povleče spet tisto uniformo iz leta 91, če mu je še prav, naj jo obleče, naj gre z orožjem kot posameznik brez varovanja, brez uradnega spremstva in naj se bori za Ukrajino, nas Slovenke in Slovence naj pusti pa pri miru.« Janša s to »vojaško kvazi diplomacijo,« ki ni usklajena z evropsko politiko in tudi zvezo Nato, po mnenju Šarca Slovenijo zgolj postavlja v dodatno nevarnost. Prvak LMŠ je še poudaril, da bi lahko Janša kot nekdo, ki je že 30 let v slovenski politiki, »te zadeve vedel, ampak če doslej ni nikogar poslušal, verjamem, da tudi danes nas ne bo.« Zaključil je še z besedami, da je treba slovensko zunanjo politiko po volitvah takoj spet utiriti v »normalne tirnice in postati spet normalna država z normalno diplomacijo in normalnimi načini reševanja kriz.«

Glede Janševih»diplomatskih eskapad,«ki po Šarčevem mnenju sploh niso diplomacija, je na današnji novinarski konferenci kot pomenljive izpostavil še navedbe ukrajinskega predsednikaVolodimirja Zelenskega, ki da, ko je povedal, s katerimi voditelji se pogovarja,»našega predsednika vlade ni omenil.« Šarec je s tem bržkone ciljal na posnetek, ki ga je objavila televizijski mreža Euronews in na katerem novinarka Zelenskega vpraša, s katerimi svetovnimi voditelji je najpogosteje v stiku. Zelenski je pojasnil, da je v najtesnejših stikih s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premierjem Borisom Johnsonom in voditelji baltskih držav. Na vprašanje, s kom si je najbližje, pa je strumno odgovoril, da s svojo soprogo.