Dopinški škandal

Je 15-letna umetnostna drsalka po pomoti vzela dedkova zdravila?

U.C.
15. 2. 2022, 14.22
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 14.27
Deli članek:

15-letna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva na olimpijskih igrah v Pekingu cilja na zlate medalje. Najstnica, ki čaka na točkovanje svojih izvrstnih nastopov ob stiskanju svoje najljubše plišaste igračke zajčka, je favoritinja v svoji disciplini na letošnjih zimskih olimpijskih igrah.

Profimedia
Kamila Valijeva pravi, da so bili zadnji dnevi zanjo zelo težki.
Mednarodno športno razsodišče (Cas) je med tem odločilo, da Valijeva lahko nastopi na današnji tekmi v ženski konkurenci, vendar medalj ne bodo podelili v času iger, če bo Valijeva na stopničkah. V Svetovni protidopinški agenciji (Wada) so bili kritični do odločitve, v Moskvi pa so jo pozdravili.

Valijeva je v sezoni 2021 nizala uspeh za uspehom, zmagala je tako na Ruskem kot Evropskem prvenstvu in izgledalo je, da je nič ne more ustaviti. Njen triumf pa se je vendarle zaustavil, ko se je znašla v vrtincu dopinškega škandala. Pri 15-letnici so potrdili navzočnost zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine in dokazano izboljšuje fizično učinkovitost.

Prejšnji teden je z izvrstno izvedenim skokom s četvernim obratom v manj kot sekundi in pristankom ritensko na eni drsalki, ki ga do zdaj še ni izvedla nobena ženska tekmovalka, odločilno pomagala ruski ekipi do zlatih medalj, ki pa jih doslej zaradi zapleta še niso podelili. Po dnevih špekulacij so namreč potrdili, da je padla na testu prepovedanih substanc v športu.

Podpore svojih navijačev kljub temu ni izgubila, saj so prepričani, da je zaradi svoje mladosti žrtev manipulacij svojih skrbnikov. Primer je odprl vprašanja v zvezi z vpletenostjo odraslih v njeno jemanje poživil in zgodovino ruskega dopinštva na elitnih športnih tekmovanjih.

Član Mednarodnega olimpijskega komiteja Denis Oswald je danes dejal, da zaenkrat nič ne kaže na to, da bi šlo pri 15-letnici za nov primer državno vodenega dopinga v Rusiji. Po Oswaldovih besedah je obramba Valijeve na zaslišanju pred športnim razsodiščem zatrjevala, da je umetnostna drsalka po pomoti vzela dedkova zdravila za srce.

Sledila ekipi

Bivša nemška umetnostna drsalka Katarina Witt jo je podprla, Valijeve se ne bi smelo kriviti: »Kot atlet vselej slediš nasvetom svoje ekipe, v tem primeru je najverjetneje sledila svoji trenerki in medicinski ekipi. Od zelo zgodnjih let te učijo, da jim zaupaš. Noben doping ti ne bi pomagal, da izvedeš skok s četvernim zasukom.«

Profimedia
Kamila Valijeva sme nadaljevati z nastopi.

Po Picassovi predstavi

Sanje o olimpijski medalji, ki je zdaj zelo izmuzljiva, so se za Valijevo začele že v starosti približno treh let. Rojena v Kazanu, je Valijeva začela drsati pri treh letih, ob tem pa je trenirala še balet in gimnastiko. Njena mama je želela, da se odloči za samo en šport in tako se je posvetila izključno drsanju. V svojih začetkih tekmovanj je oddrsala predstavo, ki jo je navdihnila Picassova slika in s tem navdušila tudi Picassovo vnukinjo Diano.

Vse za trening

Valijeva je takole razložila potek njenih treningov od mladih nog: »Otroka je potrebno peljati na trening najprej trikrat tedensko, nato štirikrat in končno šestkrat tedensko. In to ni zgolj za leto ali dve. Za seboj imam že 12 let treninga. Starši nimajo nobenega prostega dneva, nobenega odmora, nobenih dopustov, to pomeni, da se morajo praktično odpovedati svojemu življenju.«