štiridnevni delovnik

Delo le še od ponedeljka do četrtka? Tako so odločili ...

R.T.
15. 2. 2022, 13.48
Deli članek:

Belgijska vlada je včeraj zaključila več tednov trajajočo razpravo glede reforme trga dela, v skladu s katero naj bi uvedli možnost štiridnevnega delovnika.

Profimedia
/

Kot je danes pojasnil belgijski premier Alexander De Croo, sta za njimi dve težki leti, a da ta sporazum predstavlja »svetilnik za bolj inovativno, trajnostno in digitalno gospodarstvo. Namenjen je opolnomočenju ljudi in podjetij.«

Nova zakonodaja naj bi predvsem zagotovila večjo prožnost na področju delovnega časa in tudi lokacije dela. Tako bodo zaposlenim omogočili, da na dan delajo več ur, s tem pa si delovni teden skrajšajo za en dan. Maksimalno število delovnih ur na dan bo sicer postavljeno pri 9,5 ure, a bo mogoče ta čas podaljšati na podlagi kolektivne pogodbe med posameznim podjetjem in sindikati. S tem bi lahko posameznik v teoriji delal samo štiri dni v tednu. Zaposleni se bodo lahko odločili tudi, da v posameznem tednu delajo več, s tem pa si skrajšajo delovni čas v naslednjem tednu. »To se mora zgoditi na podlagi zahtevka zaposlenega, pri čemer mora delodajalec v primeru zavrnitve navesti trdne razloge,« je dejal minister za gospodarstvo Pierre-Yves Dermagne.

V skladu z reformo bodo morala podjetja z več kot 20 zaposlenimi upoštevati tudi pravico zaposlenega, da se zunaj delovnih ur ne odziva na klice ali elektronsko pošto svojega šefa.