Besede štejejo

Zaradi te duhovnikove napake neveljavnih za več kot 20 let krstov

J.P.
15. 2. 2022, 11.06
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 11.08
Deli članek:

Zmeda, zmeda in še enkrat zmeda. Jasnih odgovorov zaenkrat ni: krst je namreč le ena od "stopničk".

Profimedia
Andres Arango

Med krstom, ki ga je v eni od katoliških cerkva čez Lužo lani opravljal duhovnik Andres Arango, so nekateri zastrigli z uhlji. Obred je namreč malce odstopal od začrtanih smernic, in sicer je duhovnik namesto v ednini govoril v množini. V slovenščini duhovnik izgovori besede: »Matej (primer), jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«

Skratka, navodila Vatikana so jasna. Če se jih duhovnik ne drži, krst ni veljaven.

Sledila je preiskava. Cerkveni velmožje so nato prejšnji mesec presodili, da krsti, ki jih je Arango izvajal več kot 20 let, niso veljavni. Arango pa je krščeval v Phoenixu, v župnijah v Braziliji ter San Diegu.

Le predstavljamo si lahko zmedo, ki je s tem nastala. So cerkvene poroke teh nič hudega slutečih ljudi neveljavne? Kaj pa drugi zakramenti? Jasnih odgovorov zaenkrat še ni.

Nemara bi se kdo ob tem vprašal, kaj je spornega, če izrečeno ni povsem v skladu z normativi Cerkve. Uporaba množine v tem primeru predpostavlja, da milost prihaja od skupnosti in ne Boga, kot to velja v primeru ednine. In kot mleko ne bi postalo Kristusova kri, če bi bilo uporabljeno namesto vina, podobno vestnost terja tudi jezik.

Arango se je opravičil v izjavi, v kateri je naznanil, da odstopa s položaja. Na tem mestu velja omeniti, da je za verujoče krst pogoj za zveličanje.

To sicer ni prvi tak primer. V Združenih državah Ameriki so zabeležili še vsaj dva takšna primera, in sicer v Detroitu in Oklahomi. V obeh primerih so se morali prikrajšani znova krstiti.