Konflikt glede Ukrajine

Rusi umik vojske vidijo kot "poraz zahodne propagande"

G.G.
15. 2. 2022, 10.44
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 11.39
Deli članek:

Ameriški in britanski politiki so najavljali napad Rusije na Ukrajino, ruska vojska pa se je danes umaknila z rusko-ukrajinske meje.

Profimedia
Ruski obrambni minister Serjeg Šojgu je v ponedeljek sporočil, da se nekatere obsežne vojaške vaje v Rusiji in Belorusiji bližajo koncu
Visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je dejal, da se je treba z vsemi vpletenimi usesti za mizo in s pogovori načeti ključna vprašanja, med katerimi so tudi ruski pomisleki glede ukrajinskega približevanja zvezi Nato.

ZDA že več dni svarijo pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino, kar Moskva vztrajno zanika. Vsak dan prihajajo izjave ameriških in britanskih politikov, ki ruski napad na Ukrajino prikazujejo skoraj kot dejstvo, ostalo naj bi le vprašanje časa. V ponedeljek so nekateri v Washingtonu govorili o neizbežnem napadu v roku 48 ur.

Na drugi strani je Rusija vztrajno zanikala, da bi kanila v sosednjo državo poseči z vojsko. Ne skrivajo pa, da jih že več let moti pomikanje zveze Nata proti ruskim mejam.

Danes so v Kremlju oznanili odhod dela ruske vojske z ukrajinske meje. "Enote ruskega južnega in zahodnega vojaškega okrožja so po opravljenih nalogah že začele nalagati svojo opremo za odhod," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov ter dodal, da se bodo ruski vojaki po zaključku vaj vrnili v svoje baze.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je na Telegramu zapisala, da bo "15. februar v zgodovini zapisan kot dan poraza zahodne propagande. Bili so ponižani in premagani brez izstreljenega naboja".

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po pričakovanju bolj skeptičen. »Ko bomo videli, da se ruske enote umikajo, bomo verjeli.«