Poklukar razlogov za stavko ne vidi

Odločeno, v zdravstvu in socialnem varstvu jutri stavkajo

S.R./STA
15. 2. 2022, 14.42
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 18.03
Deli članek:

Pogajanja med sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter ministrstvom za zdravje so ostala na mrtvi točki. Jutrišnja stavka bo, so se odločili sindikati.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Reprezentativni sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege so se po današnjih neuspešnih pogajanjih z ministrstvom za zdravje odločili, da za bodo za jutri napovedano stavko izpeljali. Sindikati z ministrstvom tudi na današnjih pogajanjih niso uspeli prebiti ledu, stališča glede prejšnji teden predstavljenih stavkovnih zahtev se namreč niso zbližala. Sindikati pri sredini, sicer že konec januarja napovedani stavki vztrajajo, so pojasnili za STA.

Spomnimo, sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu so za razlikov od sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki si je dogovor z ministrstvom za zdravje izboril že pred tedni, dolgo čakali na sam začetek pogajanj. Stavko so napovedali, ker je vlada kršila dogovor o nadaljevanju pogajanj, vmes pa naj bi se vlada z zdravniki in zobozdravniki dogovorila o dvigu plač za šest oziroma v nekaterih primerih tudi sedem plačnih razredov. Tudi v zdravstvu in socialnem varstvu zahtevajo predvsem dvig plač, primerljiv z dvigom plač zdravnikov, torej za šest plačnih razredov. Zahtevajo tudi sprejem standardov in normativov v njihovi dejavnosti ter plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali. Poskusi zbližanja stališč zaenkrat niso obrodili sadov, enako jim je spodletelo danes, ko so se sindikati s pogajanj znova vrnili nezadovoljni. 

Vlada ni nastopila nastopila naproti v čisto minimalnih zahtevah

"Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko," je danes pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič ČujovičPo njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložitvi svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma. Od vladne strani so danes pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki. "Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni nastopila nastopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena," je napovedala.

Ob zaključku pogajanj so sindikati z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. Med drugim bodo tako odpovedane vse nenujne storitve, lekarne pa bodo z izjemo dežurnih zaprte med 10. in 16. uro.

Poklukar: Razlogov za stavko ne vidim

Na današnji novinarski konferenci po predstavitvi predlogov za sproščanje ukrepov za zajezitev koronavirusa je zdravstveni minister Janez Poklukar komentiral odločitev sindikatov za stavko. "Zavedam se, da je stavka legitimno orodje sindikalnega gibanja in ji kot taki ne oporekam. Obžalujem pa, da je prišlo do take odločitve. Dejstvo je, da ne vidim razlogov za stavko glede na dosežene rezultate današnjih pogovorov, saj je bil na koncu problem spreminjanje že dogovorjenih rokov v lanskoletnem dogovoru, česar pa ni bilo možno sprejeti," je povedal Poklukar.