Ljubezen je kot droga

Prebolevanje bivših: boleče, a lahko si ga olajšate

Nataša Ožir Žurej, družinska 5D terapevtka
15. 2. 2022, 14.50
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 14.52
Deli članek:

Vprašanje, kako pozabiti ljubimca, bivšega partnerja ali partnerko in živeti naprej boljše življenje, si začnete postavljati takrat, ko vam ljubezensko življenje uide izpod kontrole, ko vas je strah, da se vse zruši, ali ko sta že prekinila zvezo.

Profimedia
Od vaše odločnosti je odvisno, kako hitro boste ljubimca/-ko pozabili in si postavili temelje zares boljšega življenja.

Bistveno v takih trenutkih je, da sprejemate pravilne odločitve. Da do njih pridete, pa je treba dobro razmisliti o sledečih vprašanjih.
-  Kaj me je pritegnilo k tej osebi?
Jasno je, da ste se z njo/njim počutili ljubljeno, želeno, izpolnjeno. Ali potrebujete občutek popolnosti? Varnosti? Občutek, da vas razume?
-  Kakšen vpliv je imel ta odnos na moje osebno življenje?
Me je zares spodbujal pri stvareh, ki so mi pomembne v življenju, ali mi je popolnoma spremenil koncept življenja?
-  Si zares želim, da se ne srečujeva več?
To odločitev lahko sprejmete samo vi. Od vaše odločnosti je odvisno, kako hitro boste ljubimca/-ko pozabili in si postavili temelje zares boljšega življenja. Ampak to je proces. Poglejte, kaj zares narediti, ko želite pozabiti ljubimca.

Ključne napake
Zablod, ki se jih oklepamo v partnerstvu, je ogromno, naštela bom le pet najpogostejših.
1. Brez nje/-ga ne morem živeti.
Seveda lahko. Dihate, jeste, hodite, spite, bedite, vse se da.
2. On/-a je moja duša dvojčica.
Ponavadi ne drži. Če pa je, se vajini življenji ne bosta razšli kar tako, prav gotovo vaju življenje ponovno potegne skupaj.
3. Usojena sva si.
Seveda, možno. Vajini duši sta se v preteklosti odločili, da se prideta v nekem obdobju »prebudit«. Pojdite na daljše potovanje, delavnico, nekam, kjer boste izkusili drugačno življenje za nekaj časa. Opazujte razliko, ko pridete nazaj.
4. On/-a je kriv/-a za moje muke.
He, he, bi bilo enostavno, če bi bilo res. Življenje v resnici deluje drugače. Preberite naprej …
5. Moral/-a bi biti z mano.
Posesivnost ni pot do sreče, ne vaše in ne partnerjeve.

Pozor na lastne potrebe
Zakaj je dobro poznati sebe in svoje potrebe? Pri tem mislim na vse. Kakšne so vaše potrebe glede vseh področij življenja? Koliko svobode potrebujete za življenje? Kakšno in koliko intimnosti si želite? Kakšno mesto imajo v vaših življenjih prijatelji, služba, posel ...?
Ob spoznavanju sebe razvijate odnos, ljubezen do sebe, ki vas bo lahko usmerila v partnerstvo z vidika duše.
Človek je namreč popolno bitje, z mnogimi talenti in potenciali, ki so še skriti. Otrok jih zbuja in oživlja z učenjem, vztrajnostjo, odrasli pa učenje nadaljujete v odnosih, poslu, službah, družinah … in ljubimcih/ljubimkah.
Srečevanje z drugimi ljudmi je vedno stik vaših energij, izmenjava ali dopolnjevanje. Ko izpraznite prostor, ko se naužijeta drug drugega, je čas za napredovanje v odnosu. Kadar se potrebe partnerjev razlikujeta, se znajdete v situaciji, od koder je treba narediti korak naprej.

Ko postane bivši
Kako torej pozabiti ljubimca/-ko in živeti naprej? Iz mojih osebnih izkušenj in preko svojega terapevtskega dela in pripovedovanj drugih sem zbrala nekaj priporočil, za katera lahko zatrdim, da preverjeno delujejo.
-  Ne shranjujte in ne skrivajte svojih čustev – jočite, skačite, pustite solzam, da tečejo. Slabi občutki ne gredo stran, če jih ignorirate. Poglejte jih, sprejmite, objemite … in sprostite. Če vas gibanje sprosti, investirajte sedaj čas v fitnes, hojo, tek ali v kaj podobnega.
-  Če vas zgrabi jeza, poglejte, kaj se skriva za njo. Ponavadi z njo poskušate skrivati razočaranje, občutek izkoriščanosti, ignorance, neljubljenosti in zavrnitve. Trenutno vam res da občutek moči, ampak zmagoslavje je kratkočasno. Kar je skrito za njo, počaka na naslednjo priložnost.
-  Ko se počutite tope in apatične, ste verjetno izpraznili zalogo pozitivnih in negativnih čustev. Takrat nastopi čas, da pocrkljate sami sebe, naredite zase nekaj, česar sicer ne bi. Da nadomestite izgubljeno energijo, je dobro biti v naravi, ob vodi … Ustrezala vam bo seveda tudi dobra hrana, čokoladke, sladkarije, saj je eterično telo izpraznjeno. (A ne pretiravajte s hrano, da si ne nakopljete dodatnih težav.) Pojdite na masažo, energijsko terapijo, poslušajte svojo najljubšo glasbo …
-  Pišite si dnevnik – s tem se izognete skušnjavi valjanja v slabih čustvih. Ko morate stvari zapisati, se zberete in avtomatsko začnete delati red v sebi.
-  Fizično prekinite vezi z bivšim ali bivšo. Seveda to pomeni, da prekinete z sms-i, emaili in kakršnokoli komunikacijo. In ja, trije dnevi ne bodo dovolj. Močnejša kot je bila navezava (beri: odvisnost), dlje časa potrebujete fizično ločitev. Ne iščite namenoma situacij, kjer bi se lahko srečevali.
-  Ne sprašujte se več, ali vas še ljubi oziroma kaj čuti do vas. Seveda je do neke mere bil prizadet vaš ponos. Pozdravili ga boste najbolje, če bivšemu ali bivši naklonite hvaležnost za skupno prehojeno pot, za lepe trenutke in usmerite pozornost k sebi.
-  Uprite se skušnjavi preverjanja statusa na družbenih omrežjih. Ja, tudi tam lahko prekinete stike in ga/je ne zalezujete.

Ljubezen še tli
Kako pa preboleti ljubimca ali ljubimko in živeti dalje, če ste vanj ali vanjo še zaljubljeni?
V telesu je stanje zaljubljenosti enako odvisnosti od kokaina. Tudi če ste bili zaljubljeni (ali ste še), veljajo ob razhodu enaka pravila, ki jih je treba še bolj natančno upoštevati. Najbolj zoprn, a najbolj resničen izrek je, da čas vse zaceli, če mu le daste priložnost.
Če je vajina zveza temeljila na izmenjavi seksualne energije, so se med vama ustvarile energijske vezi, ki se dejansko sprostijo ob vaši vztrajnosti in ko mine nekaj časa.
Od globine vezi je odvisno, kako dolgo boste prebolevali. Kajti razhod pomeni opuščanje karmičnih vezi, ki so vaju prinesle skupaj, in vseh tistih, ki sta jih skupaj ustvarila.

Do uspešnega partnerstva v prihodnosti ….
Pozabite na intimne odnose z bivšim, tudi na račun starih dobrih časov. Telesna intimnost pri ženskah spodbudi izločanje hormona oksitocina, ki sproža občutek povezanosti in naklonjenosti – tako ga ne boste nikoli pozabile.
Ne bodite z bivšim ali bivšo najboljši prijatelj, za katerega/-o ste ves čas pripravljeni narediti vse. Dobro je razčistiti zvezo, da se kasneje ne gledata kot volkova in da ste pomirjeni sami s sabo. Prijateljstva s posebnimi privilegiji pa ustvarijo zmedo v vas in razpršijo energijo za prave odnose.
Pospravite iz svoje okolice vse predmete, ki vas spominjajo nanj/-o.
Uporabite v svojih prostorih nov vonj osvežilnih ali eteričnih razpršil, ki vas ne spominja nanj/-o, učinkuje pa na vaš energijski sistem.
Bodite fizično aktivni – pojdite na sprehod, izlet, v družbo. Ostajanje v postelji ob filmih samo podaljšuje agonijo.
Še najpomembnejše: začnite gojiti ljubezen do sebe in vsakdanje življenje in srečevanje z ljudmi se bo spremenilo na boljše.
Razumem vas, da če se soočate z vprašanjem, kako pozabiti ljubimca, niste v lahko situaciji. Ampak imejte v mislih, da bo tudi to minilo. Življenje se bo spremenilo. Ne sodite se, nihče ne nosi krivde. Izkoristite možnost, da osebno zrastete in prerastete sebe.