Izrael, ki je dolgo veljal za zgled tudi Avstriji in Nemčiji, je danes opustil politiko covidnih potrdil. Precepljenosti nimajo višje kot v Avstriji in Nemčiji.

Zakon o obveznem cepljenju je bil sprejet v času vrhunca različice delta, zaradi katere so se polnili tudi intenzivni oddelki bolnišnic s covidnimi bolniki. Takšna odločitev je bila po mnenju Nowotnya povsem na mestu, ob prevladi različice omikron pa so razmere spet povsem drugačne, saj bo najverjetneje šlo za sezonski virus, za katerega bo zadostovala zaščita s cepljenjem v jesenskem obdobju. Poleg tega je zdaj že dokazano, da cepljenje ne ščiti pred prenosom virusa, zato argument o ščitenju drugih odpade. Nowotny je za ORF še dejal, da po njegovi oceni zaprtje družbe ali posameznih sektorjev ne bodo več potrebna.

Avstrijski virolog ima še eno zanimivo mnenje. Nasprotuje kaznim za necepljene, zato pa bi uvedel »mehko metodo«. Necepljeni naj si sami plačujejo hitre teste, ki močno obremenjujejo državni proračun.

V Avstriji obvezno cepljenje velja za vse starejše od 18 let, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Necepljenim grozi finančna kazen do 3600 evrov, obstaja pa veliko izjem.