Sky Ecc

To je aplikacija za komunikacijo med kriminalnimi združbami

P.T.
7. 2. 2022, 09.25
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 09.44
Deli članek:

Več kot 2000 srbskih državljanov uporablja aplikacijo Sky, za katero je znano, da jo uporabljajo organizirane kriminalne združbe.

Profimedia
V svetu tehnologije je le redko kaj reči z gotovostjo, tako je tudi pri nas. Čeprav je res, da običajni načini opisa ne morejo prebiti zaščite platforme Sky Ecc, to ne pomeni, da ni nemogoče.

Dešifriranje te aplikacije je pomagalo policijskim agencijam in tožilstvu za razkrivanje dejavnosti nevarnih kriminalcev v regiji, kar je povzročilo številne akcije in aretacije. V dveh mesecih so izvedli tri policijske akcije in aretirali več kot 60 ljudi.

Določeni telefoni

Toda kaj je aplikacija Sky in kako se uporablja? Sky Ecc po mnenju strokovnjakov je mogoče namestiti le na določene mobilnike znamk iPhone, BlackBerry in Google Pixel.

''Aplikacijo Sky Ecc najpogosteje uporabljajo kriminalci in mafijci po vsem svetu. Ljudje iz kriminogenih sfer verjamejo, da ga lahko uporabljajo za pošiljanje sporočil o svojih dejavnostih, ne da bi tvegali, da bodo končali za zapahi. Govori se tudi, da si gospodarstveniki dopisujejo prek te aplikacije, da bi se dogovarjali o sumljivih poslih,'' - je dejal Miloš Jovanović, IT strokovnjak in predsednik skupine OpenLink.

Dostop do uporabe te aplikacije je plačljiv, odvisno od tega, kako dolgo se bo uporabljala – tri mesece, pol leta ali leto, cene licenc pa se gibljejo od 600 do 2.200 evrov.

''Izbrana kartica SIM in kupljena njihova naprava, ki je bila spremenjena tako, lahko izpolnjujeta njihove varnostne zahteve in dostop do zaprtega omrežja Sky. Ko prejmete napravo, SIM in licenco, se aplikacija namesti,'' je pojasnil Jovanović.

Dodal je, da namestitev traja 5-10 minut, nato je aplikacija pripravljena za uporabo. Licenco je treba obnoviti in vsakič se plača enaka tarifa, odvisno od dolžine, ki jo izbere uporabnik. Bistvo platforme Sky Ecc je, da je zasnovana tako, da svojim uporabnikom zagotavlja maksimalno zasebnost in varnost – ima tako močno šifriranje, da celo proizvajalci trdijo, da ne morejo dešifrirati sporočil.

Zahtevano geslo

Tudi če bi se kdo dokopal do telefona, na katerem se nahaja Sky Ecc, do podatkov na njem skoraj ne bi mogel dostopati. Glavni razlog za to je, da ni na zaslonu, ampak je dostopen le z vnosom določenega gesla. Kdor ne pozna gesla, do njega ne more dostopati.