Veliko nezadovoljstvo zaposlenih

Italiji grozi eksodus zdravnikov?

L.J./STA
7. 2. 2022, 11.23
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 11.25
Deli članek:

Več kot 70 odstotkov zdravnikov si ne želi več ostati v italijanskem javnem zdravstvu.

Profimedia
Italijanske bolnišnice se soočajo s pomanjkanjem osebja kljub 30 tisočim novih izrednih zaposlitev. Pomanjkanje kadra ustvarja še poglablja pritisk na zaposlene in veča njihovo nezadovoljstvo.

Za novičarski portal Tgcom24 se je o položaju bolnišničnih in družinskih zdravnikov v Italiji razgovoril predsednik zdravniške zbornice Filippo Anelli.

Nezadovoljstvo zdravnikov ostaja veliko, kljub temu da se pritisk na bolnišnice zaradi pandemije covida-19 zmanjšuje.

Anelli je razložil, da se bolnišnice kljub 30 tisoč novim izrednim zaposlitvam soočajo s pomanjkanjem kadra, kar pa na zaposlene ustvarja večji pritisk.

"Že pred leti smo napovedovali, da bo do leta 2025 50.000 manj zdravnikov v bolnišnicah in 30.000 manj družinskih zdravnikov," je spomnil. Že danes številni Italijani nimajo svojega osebnega zdravnika, močno kadrovsko podhranjene so tudi urgence, je še opozoril Anneli.

Le dobrih 28 odstotkov zdravnikov si želi ostati zaposlenih v italijanskem javnem zdravstvu. Med tistimi, ki bi javno zdravstvo zapuščali, bi jih 26 odstotkov raje odšlo v tujino, 19 odstotkov bi se jih upokojilo, 14 odstotkov mika zasebno zdravstvo, 13 odstotkov pa samozaposlitev.

Med razlogi za nezadovoljstvo izstopajo predvsem prevelike delovne obremenitve, pa tudi zahteve po birokratskem in pisarniškem delu ter nezadostno plačilo.

Dodatno težavo pa predstavljajo tudi odhodi zdravstvenih delavcev, ki se ne želijo cepiti proti covidu-19. Takih naj bi bilo skupaj 30 tisoč, doslej pa jih je bilo suspendiranih 2254.