Sproščanje

V Avstriji s ponedeljkom konec »lockdowna za necepljene«

S.R.
26. 1. 2022, 12.55
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 13.42
Deli članek:

Za večino se veliko ne bo spremenilo, a gre vseeno za sproščanje ukrepov.

Profimedia
Necepljeni še vedno ne bodo imeli vstopa v trgovine z nenujnimi potrebščinami.

Avstrijska vlada se je na podlagi trenutno »stabilnega števila« covidnih bolnikov odločila, da v ponedeljek odpravi tako imenovani lockdown za necepljenje. Tudi zanje se tako kljub omikronskemu valu javno življenje znova odpira. Sproščanje nekaterih ukrepov sta danes zjutraj naznanila kancler Karl Nehammer in minister za zdravje Wolfgang Mückstein, čeprav je malo pred novinarsko konferenco postalo jasno, da so v Avstriji včeraj podobno kot v Sloveniji zabeležili rekordno število novih primerov okužbe s sars-cov-2.

Kot je pojasnil Mückstein, je bil »lockdown za necepljene« smiseln v času božičnih in novoletnih praznikov. Skupaj s strokovnjaki iz kriznega centra za usklajevanje (Gecko) so zdaj prišli do zaključka, da trenutno ne obstaja »neposredno tveganje za preobremenitev enot za intenzivno nego.« Omikron namreč zaenkrat ni povzročil takšnega pritiska na bolnišnice, kot so se bali. Po navedbah strokovnjakov iz kriznega centra Gecko tako »lockdown ni več smiseln.«

Za večino prebivalstva se s ponedeljkom sicer ne bo veliko spremenilo. Lokali in restavracije bodo svoja vrata še vedno zapirali ob 22. uri, pogoj PC pa bo še vedno ostal v veljavi zlasti v gastronomiji, trgovinah z nenujnimi potrebščinami, na prireditvah in v rekreacijskih objektih. S koncem lockdowna se spreminja predvsem to, da za necepljenene ne bo veljala več omejitev, da lahko svoje domove zapustijo le za najnujnejše zadeve, kot je odhod v službo, k zdravniku, v trgovino ali na pošto in banko.

S 1. februarjem, ko bodo uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19, se spreminjajo tudi nekatera pravila na tem področju. Tretji odmerek bo od takrat na voljo že 90 dni po prejemu drugega odmerka, ne pa 120 dni, kot je veljalo do zdaj. Skrajšala se bo tudi veljavnost potrdila o cepljenju, ki bo tako kot v Italiji veljalo le še šest mesecev po drugem odmerku oziroma polnem cepljenju brez poživitvenega odmerka.