Blažji potek bolezni

V Angliji se 40 odstotkov bolnikov s koronavirusom zdravi zaradi drugih bolezni

L.J.
7. 1. 2022, 16.20
Posodobljeno: 7. 1. 2022, 16.41
Deli članek:

Podatki britanske zdravstvene organizacije NHS nakazujejo blažji potek okužbe v primeru okužbe s sevom omikron, a je za zaključke o omikronu še prezgodaj, opozarjajo.

Reuters
Kljub milejšemu poteku bolezni v primerjavi z različico delta število hospitaliziranih vseeno narašča.

Podatki zdravstvene organizacije NHS iz 4. januarja kažejo, da se okoli 40 odstotkov z novim koronavirusom v bolnišnici zdravi zaradi drugih bolezni. To nakazuje, da je razmerje hospitalizacij zaradi covida-19 pri okužbi s sevom novega koronavirusa omikron boljše kot pa pri sevu delta. 

V Angliji sev omikron že nekaj tednov prevladuje, število novookuženih pa sega v rekordne višave in se giba v 200 tisočih novih okužb. Število hospitaliziranih zaradi zapletov pri covidu-19 pa ne narašča tako strmo kot število noovokuženih. Nekoliko pomirjajo zgornji podatki, ki nakazujejo, da je pomoč v bolnišnici zaradi covida-19 poiskalo 60 odstotkov vseh hospitaliziranih z novim koronavirusom. Ta odstotek je v zadnjih tednih upadal. Prejšnji torek je bilo zaradi covida-19 hospitaliziranih 67 odstotkov vseh s koronavirusom okuženih bolnikov v bolnišnici, predprejšnji torek 71, v začetku decembra pa 74. Postopno upadanje tega odstotka kaže na milejši potek bolezni v primeru okužbe z novim sevom koronavirusa, ki trenutno v Angliji prevladuje.

Pri okužbi s sevom delta je bilo med s koronavirusom okuženimi bolniki v bolnišnici kar 80 odstotkov takih, ki so pomoč poiskali zaradi covida-19 in ne zaradi drugih bolezni. To pomeni, da zaradi okužbe z novim sevom koronavirusa pomoč v bolnišnicah poišče 25 odstotkov manj okuženih, kar se približno ujema s prejšnjimi študijami o milejšem poteku bolezni pri okužbi z omikronom z Otoka. Kljub milejšemu poteku bolezni število hospitaliziranih s covidom-19 na Otoku zaradi rekordnega števila okužb vseeno strmo narašča, a ne sega v višave kot jih je dosegalo januarja lani.

Zdravstveni delavci in znanstveniki vseeno opozarjajo na druge škodljive posledice novega koronavirusa. Tudi pri blažjem in srednje težkem poteku bolezni, ki ne zahteva hospitalizacije namreč študije nakazujejo, da lahko novi koronavirus poškoduje organe in škoduje kognitivnim sposobnostim posameznika.