Boleznim ni videti konca

Evropa se sooča z najhujšo epidemijo ptičje gripe

M.M.
30. 12. 2021, 11.53
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 12.12
Deli članek:

Vsak dan odkrijejo nove primere okuženih živali, med katerimi niso prizadete le divje ptice, ampak tudi sesalci.

Reuters
Med okuženimi živalmi niso samo ptice. V Franciji nadaljujejo z odstreli rac in druge perutnine.

"Evropa se sooča z najhujšo epidemijo ptičje gripe doslej, kažejo podatki raziskovalnega inštituta nemške vlade. Trenutno se soočamo z najmočnejšo epidemijo ptičje gripe doslej v Nemčiji in Evropi," je dejal Friedrich Loeffler z nemškega zveznega raziskovalnega inštituta za zdravje živali (FLI).

Vsak dan odkrivajo nove primere in niso prizadete le prostoživeče ptice, so sporočili z inštituta. "Ni videti konca - prizadete države se raztezajo od Finske do Ferskih otokov in Irske, od Rusije do Portugalske," so sporočili z inštituta. Primere so našli tudi v Kanadi, Indiji in vzhodni Aziji.

Okuženi tudi sesalci

Samo v Nemčiji so od začetka oktobra do 29. decembra odkrili 394 primerov pri divjih pticah, vključno z racami, labodi in galebi. Primeri so bili odkriti predvsem ob obali. Inštitut je zabeležil tudi 46 primerov na nemških perutninskih farmah.

V istem časovnem okviru po vsej Evropi so podatki FLI pokazali 675 okužb pri divjih pticah in 534 okužb med živino. Letos so poročali o dodatnih primerih pri sesalcih, na primer med rdečimi lisicami na Nizozemskem in Finskem, sivimi tjulnji na Švedskem, pristaniškimi tjulnji v Nemčiji in vidrami na Finskem.