Omejitve na mejah

Pogoji okoliških držav glede prehajanja meja med Covidom

Luka Tetičkovič
30. 12. 2021, 09.59
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 10.26
Deli članek:

Pred odhodom v tujino ažurne informacije pridobite na spletnih straneh pristojnih ministrstev države, v katero potujete. Povezave do pomembnih spletnih naslovov najdete na straneh Gov.si.

Novice Svet24
Na kaj biti pozoren pred prehodom meje.

Okvirne informacije o potovanjih znotraj Evropske unije najdete na aplikaciji Re-open EU, ki si jo lahko namestite tudi na pametni telefon. Evropska komisija se sicer trudi redno posodabljati podatke, vendar zanje ne jamči, v vsakem primeru pa vam aplikacija ponuja povezave do relevantnih spletnih strani, na katerih se lahko prepričate o točnosti in časovnosti informacije.

Vse omejitve praviloma ne veljajo za osebe, mlajše od 12 let, v spremstvu odraslega, ki pogoje izpolnjuje. V posameznih državah tudi za mladoletne med 12. in 18. letom veljajo manj strogi pogoji.

Avstrija

Potniki morajo predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolevnosti, ki mora biti izpisano v angleščini ali nemščini. Veljajo tudi QR-kode evropskih digitalnih covidnih potrdil. Avstrijski mejni organi zahtevajo še dokazilo o obnovitvenem odmerku, to sicer že vsebuje zeleno digitalno potrdilo. Če obnovitvenega odmerka niste prejeli, morate predložiti potrdilo o negativnem testu PCR, ki ne sme biti starejše od 48 ur, izdati ga mora zdravstvena institucija in izpisano naj bo v angleškem ali nemškem jeziku.

Profimedia
V Avstriji morate poleg potrdila o cepljenju predložiti še PCR test.

Če ste brez potrdila o negativnem PCR-testu, vas bodo napotili v desetdnevno samoizolacijo, ki se prekine ob negativnem testu. Če nimate dokazila o cepljenju ali okrevanju, pa vas napotijo v desetdnevno samoizolacijo, ki se lahko po petih dneh skrajša z negativnim testom. V obeh od navedenih primerov morate že pred potovanjem v Avstrijo izpolniti poseben obrazec na spletni strani avstrijskega ministrstva za socialo in zdravstvo, kjer navedete svoje omejitve. Natisnjen obrazec nato pokažete na meji.

Vstop v Avstrijo je na splošno prepovedan za potnike z območij, v katerih prevladuje različica omikron. Na tem seznamu so trenutno predvsem južnoafriške države. Potniki iz teh držav načeloma imajo možnost vstopa, vendar morajo izpolniti pogoje, ki smo jih navedli v prejšnjem odstavku.

Italija

Podobno kot pri potovanju v Avstrijo je vstop v Italijo prepovedan potnikom, ki so bili v zadnjih 14 dneh v naslednjih državah: Bocvana, Esvatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Zimbabve.

Vsi potniki pa morajo pred vstopom izpolniti obrazec EU za digitalno identifikacijo potnikov; izpisala se vam bo QR-koda, ki jo lahko ob uporabi pametnega telefona pokažete na meji. Poleg tega morate predložiti dokazilo o cepljenju ali okrevanju, ob tem pa še negativen rezultat hitrega testa (24 ur) ali PCR-testa (48 ur). Seveda velja tudi evropsko digitalno covidno potrdilo.

Profimedia
Nadzor nad covidnimi potrdili v Italiji.

Če vstopate s potrdilom, ki ni evropsko covidno potrdilo, mora biti izpisano v italijanščini, angleščini, francoščini ali španščini. Potniki brez potrdila lahko vstopijo z negativnim hitrim ali PCR-testom, a se morajo ob tem samoizolirati za pet dni na naslovu, navedenem na obrazcu za lokalizacijo potnikov Euplf.eu. Po koncu te samoizolacije morate opraviti hitri ali PCR-test.

Hrvaška

Pogoji vstopa na Hrvaško so bolj sproščeni. Večinoma bo zadostovalo potrdilo o cepljenju v obliki evropskega digitalnega covidnega potrdila. Obnovitvenega odmerka ne zahtevajo, zadostoval bo tudi le prvi odmerek določenih cepiv. O natančnih pogojih, koliko dni po prvem odmerku velja katero cepivo, se poučite na spletni strani hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. Vstop je omogočen tudi prebolevnikom.

Zadostoval bo tudi negativen hitri antigenski test (48 ur) in PCR-test (72 ur), ki ga na lastne stroške opravite na meji. V tem primeru se zavežete, da boste v samoizolaciji počakali do rezultatov. Če hitrega testa ne opravite na hrvaški meji, morata biti iz potrdila razvidni ime proizvajalca in komercialno ime testa.

Izjeme od vsega navedenega veljajo za delavce ali samozaposlene, ki opravljajo nujna dela. Natančen seznam najdete na straneh hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. Nadaljnja izjema so migranti, povezani z izobraževanjem, in tranzitno osebje (vozniki tovornjakov, ladijsko osebje v tranzitu in potniki, ki so v tranzitu manj kot 12 ur).

Profimedia
Mejni prehod Jelšane.

Madžarska

Državljani Madžarske lahko v državo vstopajo s kartico o imuniteti, nemadžarskim državljanom pa za isti namen velja evropsko digitalno covidno potrdilo. Zanje ni omejitev, če njihovo potrdilo vsebuje eno od naslednjega: dokaz o cepljenju, dokaz o okrevanju ali negativen rezultat PCR-testa (72 ur).

Če digitalnega potrdila nimate, bodo sprejeli tudi dokazilo o cepljenju (sprejemajo slovenska dokazila), dokazilo o okrevanju (veljavno 180 dni) in negativen rezultat PCR-testa (72 ur), ki mora biti izpisan v madžarščini ali angleščini, test pa opravljen v državi EU.

Srbija

V Srbijo lahko vstopate z negativnim hitrim (48 ur) ali PCR-testom (72 ur) oziroma potrdilom o okrevanju, pri čemer Republika Srbija s Slovenijo nima sklenjenega sporazuma o priznavanju takšnega dokumenta. Srbsko ministrstvo za zunanje zadeve sicer malce nejasno dopušča izjemo za državljane Slovenije s potrdilom o prebolevnosti, ki ni starejše od 180 dni, in tiste, ki so osem mesecev po okužbi prejeli prvi odmerek cepiva.

Bobo
Mladoletni lahko v Srbijo grejo brez dokazil, vendar morajo v 48 urah obvestiti oblasti o rezultatu testiranja na Covid-19.

Vendar bodo na meji zagotovo sprejeli evropsko digitalno covidno potrdilo, zato si ga uredite. Mladoletni (od 12. do 18. leta) lahko v državo vstopajo brez negativnega hitrega ali PCR-testa, vendar morajo v 48 urah od prehoda meje zavodu za javno zdravje posredovati rezultat enega od obeh testov.

Bosna in Hercegovina

Na mejnih prehodih BiH sprejemajo negativen izvid PCR- in hitrih testov, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Če v BiH vstopate iz države, ki ni članica EU, se veljavnost teh testov skrajša na 48 ur. Sprejeto bo tudi potrdilo o cepljenju, vendar le za osebe, ki so prejele drugi odmerek cepiva 14 dni pred prestopom meje. Isti pogoj velja za prvi odmerek, če gre za cepivo, ki je dovolj v le enem odmerku.

Spletna stran policije BiH sicer izrecno ne navaja, da sprejemajo evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar so nam po telefonu potrdili, da je mogoče mejo prečkati z natisnjenim potrdilom ali tudi s QR-kodo, ki jo pokažemo na pametnem telefonu.

Profimedia
Vstop v BiH je možen z QR-kodo evropskega digitalnega covidnega potrdila.

Sprejeli bodo tudi zdravniško potrdilo o prebolevnosti, a le če je ob prihodu na mejo starejše od 14 dni in ni starejše od 180 dni.

Vračanje v Slovenijo

Tujci, ki vstopajo v Slovenijo, morajo izpolniti EU-obrazec za digitalno identifikacijo potnikov, ki je na voljo na evropskem portalu Euplf.eu. Pogoje vstopa v Slovenijo najdete na spletni strani Policije, kjer izberete, kateremu pogoju ustrezate, in nato izpolnite obrazec. Med pogoji so negativen izvid testa in potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti ter seveda digitalno covidno potrdilo.

Bobo
Tudi vračanje v Slovenijo je zapleteno s posebnimi obrazci.

V državo vas bodo spustili tudi, če imate pozitiven izvid PRC-testa, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od 180 dni, razen če zdravnik presodi drugače. Kot ustrezna so navedena dokazila, izdana na območju EU in schengna, BiH in Republike Srbije ter še nekaj držav s seznama, ki je objavljen na spletni strani Policije.

Če ne izpolnjujete nobenega od navedenih pogojev, vam bodo policisti odredili karanteno na domu, dolgo deset dni od dneva vstopa v državo. Tujcem, ki jim je odrejena karantena, Policija dovoli vstop in potovanje z lastnim vozilom po najkrajši poti do naslova, kjer bodo prestajali karanteno. Isti postopek velja za državljana Slovenije, ki mu je karantena odrejena v tujini in jo želi prestajati v Sloveniji. V tem primeru naj se prijava opravi prek tujega zdravstvenega osebja, ki naj o tem obvesti NIJZ.