Kanadski inštitut Citizen Lab, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, je pretekli teden razkril, da so za več predstavniki opozicije na Poljskem vohunili z opremo izraelskega podjetja NSO Pegasus.

Med žrtvami naj bi bil senator iz vrst opozicijske stranke Državljanska platforma Krzysztof Brejza, ki je leta 2019 koordiniral predvolilno kampanjo stranke. Njegov mobilni telefon so v času volitev večkrat okužili z vohunsko programsko opremo, navaja inštitut.

Sledili pa naj bi še odvetniku Romanu Giertychu, ki je sodeloval v več sodnih primerih proti vladajoči stranki Zakon in pravičnost, ter tožilki Ewi Wrzosek, ki nasprotuje vladnim reformam poljskega pravosodja. "Njihova življenja so zelo pozorno spremljali - to je bilo zelo invazivno," je v sredo dejal sodelavec Citizen Laba John Scott-Railton.

Vodja Državljanske platforme Donald Tusk je dejal, da se kaj takšnega v zgodovini Poljske še ni zgodilo. "To je največja, najgloblja kriza demokracije od leta 1989," je poudaril. Ob tem je zahteval parlamentarno preiskavo o uporabi Pegasusa. Poljski premier Morawiecki pa je navedbe označil za "lažne novice". Poudaril je, da ni dokazov, da bi dejansko prišlo do vohunjenja. Če bi to potrdili, pa bi se lahko izkazalo, da je šlo za delo tujih obveščevalnih služb.

Pametni mobilni telefoni, na katere naložijo programsko opremo Pegasus, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Uporabnik lahko bere sporočila lastnika telefona, pregleduje njegove fotografije, spremlja njegovo lokacijo in celo prižge videokamero, ne da bi lastnik to vedel. Scott-Railton je še opozoril, da so razkritja vohunjenja na Poljskem verjetno "zgolj vrh ledene gore" in da prihaja še več odkritij.