Ko so za delo primerni izključno podporniki stranke Janeza Janše

Kokotovo kadrovanje na Pošti Slovenije: odpuščal politične nasprotnike in zaposloval prijatelje iz SDS

Roman Tomac
30. 12. 2021, 11.21
Posodobljeno: 30. 12. 2021, 11.22
Deli članek:

Potem ko je bil triintridesetletni član SDS Tomaž Kokot konec marca brez potrebnih vodstvenih izkušenj imenovan za začasnega generalnega direktorja Pošte Slovenije in ko je poleti v pravnem oddelku Pošte zaposlil svojo prijateljico Andrejo Lipnik, sicer partnerico pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, hkrati pa je v pravnem oddelku zaposlil evidentirano kandidatko SDS na parlamentarnih volitvah Barbaro Klajderič, mora uradno zaradi reorganizacije, neuradno pa zaradi politične čistke pravni oddelek Pošte zapustiti A. V., član LMŠ.

Pošta Slovenije
Tomaž Kokot

»Na ministrstvu imate bombo iz vrst SD, odstranite jo,« je premier Janez Janša lani, le nekaj dni po prevzemu oblasti, v SMS-sporočilo zapisal ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec, ki je morala z ministrstva »očistiti« oziroma odpustiti domala vse kadre, ki so »dišali« po SD oziroma jih je tam zaposlil prejšnji minister Jernej Pikalo. Vzrok za mnoga odpuščanja na MIZŠ je bila strankarska izkaznica in ni jih malo, ki so pred odpustitvijo prejeli celo ustno povabilo za prestop v stranko SMC, danes preimenovano v Konkretno. Po naših informacijah se za prestop v SMC takrat ni odločil nobeden od kasneje odpuščenih. Podobno se je lani dogajalo praktično po vseh ministrstvih, kjer je na mesta tistih, ki so morali oditi, največ svojih ljudi zaposlila vladna SDS. Na ministrstvu za kulturo, denimo, se je kot višja svetovalka zaposlila članica SDS, operna pevka Alenka Gotar, vodenje tamkajšnje službe za odnose z javnostmi pa je v prevzel kolumnist s SDS lastniško povezane Nove24, dolgoletni glasni podpornik in član SDS Mitja Iršič. O tem, kako je do službe v državnem podjetju Slovenski državni gozdovi prišel Matija Černač, sin Zvoneta Černača, SDS-ovega ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, smo v našem časopisu pisali včeraj.

Primož Lavre
Andreja Lipnik, partnerica pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.

POŠTA SLOVENIJE – TRDNJAVA SDS

Nič drugače ni na Pošti Slovenije – gre za družbo v stoodstotni lasti države, ki poleg Slovenskih železnic že vrsto let velja za krovno trdnjavo Janševe SDS –, kjer se trenutno po naših informacijah živčno ukvarjajo s tem, da začasnemu direktorju Tomažu Kokotu, nekdanjemu županskemu kandidatu SDS iz Poljčan, najdejo za vodenje Pošte potrebne vodstvene izkušnje. Viri s Pošte namreč zatrjujejo, da nadzorni svet marca letos ni upošteval, da Kokot za zasedbo direktorske funkcije potrebnih pogojev ni imel, česar se pred skorajšnjim vnovičnim pretresanjem osnovnih pogojev za zasedbo direktorskega mesta menda tudi sam dobro zaveda.

Kot nam je uspelo izvedeti, so na Pošti Slovenije zato, da bi morda našli razloge za odpustitev A. V., slednjega mesec dni celo detektivsko spremljali. »Ja, julija letos so mi sledili. Razpolagam z interno informacijo, da me je detektiv, plačan od Pošte, mesec dni preverjal, ali med delom od doma res opravljam delo ali počnem kaj drugega. O vsem skupaj nisem prejel nobenega zapisnika ali uradnega zaznamka, ugotovili pa niso, kolikor vem, ničesar.«

A Kokot po Pošti mirno lomasti in strankarsko kadruje še naprej. V pravnem oddelku je tako strokovni koordinator A. V. (njegove podatke hranimo v uredništvu) predvčerajšnjim prejel sklep o redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V sklepu piše, da se A. V., zaposlenemu v OE za pravne zadeve, delovno razmerje prekine iz poslovnega razloga, a resnica je drugačna: A. V. se mora s Pošte posloviti zato, ker je član LMŠ, v katero se je včlanil pred tremi leti in je tudi kandidiral za njihovega poslanca.

»Zadnjega pol leta se po celotni Pošti Slovenije vrstijo številni politični pritiski nad zaposlenimi, s katerimi se na škodo same Pošte ravna kot svinja z mehom,« dogajanje opisuje A. V. in nadaljuje: »V mojem primeru naj bi šlo za to, da sem tehnološki višek postal zaradi reorganizacije delovnih mest. V pravnem oddelku, v katerem delam že več let, nas je bilo ves čas zaposlenih enajst, dokler letos poleti niso oddelka povečali in vanj dodatno zaposlili dveh oseb.« To sta Andreja Lipnik, partnerica pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki tako kot Lipnikova osebno prijateljuje s Kokotom, in članica SDS Barbara Klajderič, nekdanja kandidatka SDS za parlamentarne volitve, evidentirana pa je tudi za prihajajoče volitve.

»IGNORIRALI SO ME, KOT DA ME NE BI BILO«

Takrat, ko je vodstvo Pošte zaposlilo Lipnikovo in Klajderičevo, pravnemu oddelku niso posebej razlagali, zakaj širijo oddelek, a to se je po besedah A. V. izkazalo zdaj: »Poslovodstvo Pošte je dan pred letošnjim božičem ugotovilo, da bo z neko spet novo reorganizacijo podjetja delo na področju korporativnega zavarovanja, ki sem ga opravljal v pravnem oddelku, prevzel nekdo drug.A razumete? Po eni strani mi prek sklepa o prekinitvi delovnega razmerja sporočajo, da sem tehnološki višek, ker da nimam več dela, po drugi strani pa bo moje delo, ki se v resnici sploh ne ukinja, opravljal nekdo drug.«

Na Pošti Slovenije se trenutno ukvarjajo s tem, da začasnemu direktorju Tomažu Kokotu najdejo za vodenje Pošte potrebne vodstvene izkušnje. Nadzorni svet marca namreč ni upošteval, da Kokot za zasedbo direktorske funkcije potrebnih pogojev ni imel, česar se pred skorajšnjim vnovičnim pretresanjem osnovnih pogojev za zasedbo direktorskega mesta menda tudi sam dobro zaveda. 

Naš sogovornik je torej na podlagi dogajanja v službi in ostalih indicev prepričan, da ga iz službe mečejo »zgolj zaradi tega, ker nisem član katere od koalicijskih partneric, pač pasem član LMŠ, kjer kot predsednikobmočnega odbora delujem zgolj na lokalni ravni«.

Poleg pritiskov in šikaniranj je A. V. na delovnem mestu opazil, da je imel za delo, ki ga je opravljal, od letošnjega poletja vse manj oziroma na koncu praktično nič vhodnih podatkov, »na kar sem nadrejene, žal brez uspeha, večkrat opozoril. Ignorirali so me, kot da me ne bi bilo.«A. V. ni na razgovor sprejel niti dober prijatelj Boruta Dolanca, generalnega sekretarja SDS, David Krajnc, ki bo po prvem januarju na Pošti prevzel oddelek za korporativno varnost in nadzor, kamor bo najnovejša reorganizacija Pošte prenesla delo, ki ga je doslej v pravnem oddelku opravljal A. V.