Plakatne bitke

V Zenici plakati preganjajo Dedka Mraza: "To ni del tradicije."

L.J.
29. 12. 2021, 10.57
Posodobljeno: 29. 12. 2021, 11.01
Deli članek:

Na plakate so se ostro odzvali Zeničani, skupina meščanov pa je nekaj plakatov čez noč prebarvala.

Facebook
jelka, dedek mraz, zenica, bosna

"Jelka, Dedek Mraz in novo leto niso del islama in bošnjaške tradicije," piše na nekaj plakatih, ki so se pojavili po bosanskem mestu Zenica. Večinsko prebivalstvo mesta predstavljajo Bošnjaki, sledijo jim Hrvati in Srbi. Mešana sestava mesta in složno sobivanje sta za večino Zeničanov vir ponosa.

Zato tudi ne preseneča, da so se Zeničani ostro odzvali na plakate, ki so zatrjevali, da Dedek Mraz ni del bošnjaške tradicije. V današnji noči je neznana skupina moških plakate prebarvala z grafitnim sprejem.

Po neuradnih informacijah portala N1 bodo plakati ravno zaradi neodobravanja prebivalcev odstranjeni že danes ali jutri. Ni pa jasno, kdo je naročnik plakatov.

Dedek Mraz sicer ni niti katoliški, niti pravoslavni, niti muslimanski izum. V letih po drugi svetovni vojni je nekdanja oblast iskala podobo dobrodušnega moža, ki bi jo lahko v luči "bratstva in enotnosti" prilagodila vsem veram in narodnostim v skupni državi. Tako si je jugoslovanska oblast od Sovjetov izposodila legendo o Dedku Mrazu in njegovo podobo nato prilagodila jugoslovanskemu prebivalstvu z vpeljavo lokalnih slovanskih motiv.