Nenavadno vreme za ta letni čas

Rekordnih 19,4 stopinje Celzija zabeležili na ''mrzli'' Aljaski

M.M.
29. 12. 2021, 11.00
Posodobljeno: 29. 12. 2021, 11.05
Deli članek:

Na otoku Kodiak je temperatura zraka v nedeljo dosegla rekordnih 19,4 stopinje Celzija, kar je nov temperaturni rekord decembra na Aljaski.

Profimedia
Koliko časa bodo termometri še kazali stopinje Celzija nižje od 0? Posledice globalnega segrevanja so vidne povsod po svetu.

Nenavadne vremenske razmere so na Aljaski prinesle dnevne temperature več kot 15,5 stopinje Celzija, kar je bila najvišja decembrska temperatura, ki so jo kdaj zabeležili v tej ameriški zvezni državi.

"Na otoku Kodiak so temperature zraka v nedeljo dosegle rekordnih 19,4 stopinje Celzija, s čimer so decembra na Aljaski postavili nov temperaturni rekord," je povedal znanstvenik Rick Thoman iz Aljaškega centra za podnebno politiko in ocenjevanje. Ocenjuje, da so bile vremenske razmere na Aljaski letos decembra "absurdne".

December je v notranjosti Aljaske običajno hladen mesec, brez padavin, saj običajen poledenel zrak ne more zadržati veliko vlage, je pa v preteklih dneh prevladovalo vreme z močnimi nalivi. Thoman je spomnil, da je območje Fairbanksa, drugega največjega mesta v državi, prizadelo močno neurje, kakršnega niso zabeležili vse od leta 1937.