Očarljivo

Psi med 15 drugimi boleznimi zavohajo koronavirus

M.M.
29. 12. 2021, 10.01
Posodobljeno: 29. 12. 2021, 10.08
Deli članek:

Iskalni psi lahko zelo natančno razlikujejo koronavirus od 15 drugih virusnih respiratornih patogenov, kaže nemška študija.

Reuters
Študija kaže, da lahko psi prepoznajo edinstvene vzorce hlapnih organskih spojin koronavirusa.

Študija mednarodne skupine znanstvenikov pod vodstvom nemške veterinarske fakultete v Hannovru  je prvič dokazala, da so snovi, ki jih živali vonjajo pri ljudeh, okuženih s kronskim virusom, specifične za Sars-CoV-2.

Pse so med pandemijo uporabljali v nekaterih javnih prostorih, kot so letališča, da bi preprečili širjenje okužbe, s pomočjo njihovega izjemnega vonja. Glede na raziskavo iskalni psi ne morejo vonjati virusa, temveč hlapne organske spojine, ki nastanejo med presnovnimi procesi po okužbi.

"Znano je, da lahko nalezljive bolezni dihal sproščajo specifične hlapne organske spojine, in ta študija kaže, da lahko psi prepoznajo edinstvene vzorce hlapnih organskih spojin iz Sars-CoV-2," je pojasnil Holger Volk, profesor in vodja Klinike za male živali.

Za študijo so znanstveniki uporabili 12 psov, usposobljenih za neaktivirane vzorce sline bolnikov, okuženih s korono. Vzorci so vsebovali različne virusne patogene, vključno s Sars-CoV-2, pa tudi povzročitelje gripe, kot ta gripa A in B, rinovirus in druge koronaviruse, kot je MERS. Kontrolni vzorec je bila slina zdravih prostovoljcev in neokužena celična kultura.