Povsod okoli nas

Tudi v najčistejšem zraku na Zemlji našli mikroplastiko

M.M.
27. 12. 2021, 13.33
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 14.02
Deli članek:

Znanstveniki so od junija do oktobra 2017 vsak teden testirali 10.000 kubičnih metrov zraka in v vseh vzorcih odkrili mikroplastiko.

Reuters
Če se plastika iz oceana dvigne tako visoko v zrak, je ne bo več nazaj, saj se premika v neskončnem ciklu.

Od Everesta do Marianskega jarka se mikroplastika nahaja povsod, tudi visoko v zemeljski troposferi, kjer lahko s pomočjo vetra preseže velike razdalje, je pokazala študija.

Mikroplastika je sestavljena iz drobnih kosov embalaže, oblačil, vozil in drugih predmetov, manjših od petih milimetrov, doslej pa so jo našli na kopnem, v vodi in v zraku.

Z uporabo meteoroloških podatkov so znanstveniki v francoskih Pirenejih izračunali trajektorijo zračnih mas iz vsakega vzorca in ugotovili, da izvirajo celo iz Severne Afrike in Severne Amerike.

Super hitra avtocesta

Steve Allen, glavni avtor študije s kanadske univerze Dalhousie, pravi, da delci lahko potujejo tako daleč zaradi nadmorske višine. "Ko enkrat vstopijo v troposfero, je to kot superhitra avtocesta," je dejal. Vire mikroplastike so našli tudi v Sredozemlju in Atlantskem oceanu. "Če se plastika iz oceana dvigne tako visoko v zrak, je ne bo več dol," je dodal Allen.

Prisotnost mikroplastike na območju, ki je veljalo za zaščiteno in stran od virov onesnaževanja, mora vse spodbuditi k razmišljanju. Allen je dejal, da njihova raziskava kaže, da je boj proti plastičnim odpadkom s pošiljanjem v tujino napačna strategija. "Vrnili se bodo," je zaključil.