ob obali Mauritiusa

Kapitan ladje zaradi izlitja goriva v zapor

J.P./STA
27. 12. 2021, 13.28
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 13.33
Deli članek:

V čiste obalne vode je izteklo približno 1000 ton goriva.

Profimedia
Izteklo je približno tisoč ton nafte.

Na Mauritiusu so danes na 20 mesecev zapora obsodili kapitana tankerja, ki je julija lani nasedel v bližini obale Mauritiusa, pri tem pa je prišlo do velikega onesnaženja morja z gorivom. Enako zaporno kazen je prejel tudi kapitanov namestnik. Obsodili so ju ogrožanja varne plovbe.

"Sodišče je upoštevalo tudi dejstvo, da sta obtoženca priznala krivdo in se opravičila. Dosojena jima je bila kazen 20 mesecev zapora," je povedala sodnica Ida Dookhy Rambarrun.

Dodala je, da sta kapitan Sunil Kumar Nandeshwar in njegov prvi namestnik Hitihanillage Subhoda Janendra Tilakaratna ravnala neodgovorno. Spoznali so ju za kriva ogrožanja varne plovbe.

Reuters
Okoljska katastrofa

Kapitan je na sojenju priznal, da je med zabavo na ladji pil alkohol.

Najhujša okoljska katastrofa

Japonski tanker Wakashio, ki je plul pod panamsko zastavo, je bil na poti iz Singapurja v Brazilijo. Prevažal je 3800 ton kurilnega olja in 200 ton dizla. V bližini obale Mauritiusa je nasedel julija lani, nakar je v čiste obalne vode izteklo približno 1000 ton goriva. To je najhujša okoljska katastrofa, ki je prizadela ta otok v Indijskem oceanu.

Po razlitju je več tisoč prostovoljcev pomagalo pri odstranjevanju goriva. Dogodek pa je sprožil tudi množične proteste proti vladi zaradi počasnega odziva.