Nov sledilnik

V Ljubljani nove paciente sprejema zgolj 6 zdravnikov

L.J.
27. 12. 2021, 11.47
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 12.14
Deli članek:

Nova aplikacija, ki jo je razvila ekipa Sledilnika Covid-19, na pregleden način prikazuje zdravnike, ki še sprejemajo nove paciente. Preverili smo, kako zahtevno je iskanje novega osebnega zdravnika na območju Ljubljane.

Bobo
Sledilnik Zdravniki omogoča enostavnejši dostop do osebnega zdravnika, a ne rešuje dejstva, da družinskih zdravnikov v Sloveniji primanjkuje in da so preobremenjeni

Znanstveno društvo Sledilnik, ki je med epidemijo razvila sledilnik različnih podatkov, povezanih s Covid-19, je v javnosti predstavila nov sledilnik, ki bo uporabnikom omogočal lažji dostop do specialistov na primarni ravni. Ti vključujejo družinske zdravnike, pediatre, ginekologe in stomatologe. 

Podatki, ki jih novi sledilnik uporablja, so sicer javno dostopni na spletnih straneh in seznamih zdravnikov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. A ti podatki so nepregledni in do njih je težko dostopati, pravijo v Znanstvenem društvu Sledilnik. Zato so se odločili, da v sodelovanju z zdravniki razvijejo bolj pregledno spletno stran in aplikacijo, ki bo uporabnikom omogočala, da na bolj enostaven način pridejo do osebnega zdravnika. 

Aplikacija zdravniki.sledilnik.org uporabniku prikaže zemljevid in seznam zdravnikov, z rdečo ali zeleno barvo pa je ponazorjeno, če izbrani zdravnik sprejema nove paciente ali ne. Aplikacija je sicer še v testni fazi, zato bodo v društvo Sledilnik hvaležni za povratne informacije. 

V društvu Sledilnik so zapisali, da lahko z nazornejšim informiranjem in prikazom prostih osebnih zdravnikov "zavarovanim osebam olajšamo izbiro osebnega zdravnika in morda tudi opozorimo na pomanjkljivosti v nekaterih področjih."

Z nekaj kliki na zemljevid, ki je prikazan na aplikaciji, lahko uporabnik ugotovi, koliko osebnih zdravnikov sprejema nove paciente na določenem območju. Na območju Ljubljane bodo uporabniki, ki iščejo osebnega zdravnika, razočarani. Nove paciente po podatkih sledilnika sprejema le 6 zdravnikov, od tega pet zdravnikov koncesionarjev, ki svoje dejavnosti izvajajo v zasebnih zdravstvenih ustanovah, in le en zdravnik v javnem zdravstvenem domu. 

zdravniki.sledilnik.org
Spletna stran novega sledilnika na pregleden način prikazuje zasedenost osebnih zdravnikov. Primer na sliki kaže, da v Zdravstvenem domu Vič Rudnik nove paciente sprejema še en zdravnik (zelena pika)