poplave, zameti

Božična neurja terjala smrtne žrtve na zahodu ZDA

B.K.
27. 12. 2021, 13.49
Posodobljeno: 27. 12. 2021, 13.50
Deli članek:

Močno deževje, ki je ob izteku božičnega vikenda zajelo ameriško zvezno državo Kalifornijo, je terjalo dve življenji. Nujne službe so medtem iz poplavljenih in zametenih avtomobilov morale rešiti več deset ljudi.

Reuters
Močno deževje Kalifornijo pesti že skoraj dva tedna.

Kalifornijo in okoliška območja je zajelo hudo neurje, ki se je na severu zvezne države izrazilo z močnim sneženjem, na jugu pa z močnim deževjem. Dve osebi sta ob tem izgubili življenji, ko je njun avtomobil na cesti zalila voda.

Državne oblasti so zaprle nekaj cest, kljub temu pa so nujne službe morale reševati več ujetih voznikov. V bližini San Francisca so gasilci tako rešili voznika, ki se je pred deročo vodo zatekel na streho avtomobila, v bližini mesta Reno v sosednji zvezni državi Nevadi pa je zaradi slabše vidljivosti naletelo 30 avtomobilov.

Reuters
Močno deževje Kalifornijo pesti že skoraj dva tedna.

V višjih predelih kalifornijskega gorovja Sierra Nevada pričakujejo več kot dva metra in pol snežne odeje, v okrožju Santa Barabara pa je doslej padlo že skoraj 5 centimetrov dežja na kvadratni meter.

Oblasti zveznih držav na zahodu ZDA opozarjajo, da se vreme še nekaj dni ne bo umirilo. V severnejših predelih pričakujejo še dodaten sneg, v južni polovici Kalifornije pa dodaten dež.