Zdaj ni več ovir

Prižgali zeleno luč za uvedbo obveznega cepljenja

S.R.
22. 12. 2021, 10.13
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 13.48
Deli članek:

Nemški svet za etiko je s tesno večino prikimal uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle prebivalce.

Reuters
Odločitve nemškega sveta za etiko niso zavezujoče.

Nemški svet za etiko, ki zakonodajalcem svetuje pri zapletenih in spornih vprašanjih, sestavlja 26 strokovnjakov z različnih področij, vključno z zdravniki, biologi, odvetniki, katoliškimi in protestantskimi teologi ter člani Centralnega sveta Judov. Imenuje jih nemški predsednik, njihove odločitve pa niso zavezujoče.

Kot smo že poročali, se je nemška zvezna vlada odločila, da s februarjem naslednje leto v državi uvede obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse odrasle prebivalce. Nemški zakonodajalci so sicer doslej uradno sprejeli le uvedbo obveznega cepljenja za nekatere zdravstvene delavce, pred dokončno odločitvijo o cepljenju za vse, ki jo bodo sprejeli poslanci v nemškem parlamentu,pa so morali počakati še, da tak korak odobri nemški svet za etiko. To se je zdaj zgodilo.

Nemška vlada je skupaj s predstavniki zveznih dežel svet za etiko za mnenje prosila na začetku meseca, ko se je država že spopadala s četrtim valom epidemije sars-cov-2, ki ga je poganjala različica delta. Odločitev s tesno večino za uvedbo obveznega cepljenja je padla včeraj, poroča nemška radiotelevizija Deutsche Welle. Za razširitev tega ukrepa na celotno odraslo prebivalstvo je glasovalo 13 od 24 članov sveta. Na drugi strani je kar 20 od 24 članov sveta prikimalo blažji različici ukrepa, da se uvedba obveznega cepljenja razširi zgolj na ustanove, v katerih skrbijo za najbolj ranljive skupine ljudi. So pa v svetu za etiko zavrnili možnost, da bi bilo mogoče za izvrševanje tega ukrepa uporabiti tudi fizično silo.

Kot so pojasnili, je visoka precepljenost ključna za prehod v endemične razmere, ki jih je mogoče imeti pod nadzorom, kar je v tem trenutku še posebej pomembno, saj je nemški zdravstveni sistem na nekaterih področjih na robu svojih zmogljivosti, razmere pa so zlasti zaradi omikrona in morebitnih prihodnih različic nepredvidljive.

To ne more biti »čudežno zdravilo«

»Razširitev je upravičljiva zgolj, če bo z njo mogoče ublažiti ali preprečiti resne negativne posledice morebitnih prihodnih valov pandemije, kot so visoka umrljivost, dolgoročni škodljivi učinki na zdravje znatnega dela prebivalstva ali neizbežen zlom zdravstvenega sistema,« so pojasnili v svoji odločitvi. Dodali so še, da z uvedbo obeznega cepljenja tega vala kratkoročno ne bo mogoče ustaviti in da to ne more biti »čudežno zdravilo za pandemijo, temveč le del celovite, z dokazi podprte in raznovrstne strategije za boj proti pandemiji, ki bo usmerjena v prihodnost.« Po njihovih navedbah mora uvedbo obveznega cepljenja spremljati nabor ukrepov, s katerimi bi se med prebivalstvom povečalo zanimanje za cepljenje, vključno s krepitvijo infrastrukture, namenjene cepljenju, po celotni državi ter zagotovitvijo preprostega dostopa do storitve cepljenja in zadostne zaloge cepiv.

Kot so še pojasnili v odločitvi, je treba posameznike k cepljenju povabiti neposredno, hkrati je treba zagotoviti varnost podatkov v nacionalnem registru cepljenja. Vlada bo morala poskrbeti tudi za razumljivo obveščanje družbe o obveznem cepljenju, ki bo večjezično, usmerjeno v ciljne skupine in bo upoštevalo kulturne posebnosti teh skupin. Prizadevati si bodo morali tudi za zmanjšanje napetosti med cepljenimi in necepljenimi deli prebivalstva.