Pretepanje in grožnje

Na meji med Belorusijo in Poljsko so razmere zastrašujoče

M.M.
22. 12. 2021, 07.58
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 08.52
Deli članek:

Obe državi begunce in migrante potiskata sem ter tja čez svoje meje in jim zagotavljata hrano, čisto vodo ali zavetje pred zimo.

Reuters
Begunci trdijo, da so bili v Belorusiji izpostavljeni nasilju ali grožnjam.

Belorusija in Poljska begunce in migrante potiskata sem ter tja čez svoje meje in jim zagotavljata le malo hrane, čiste vode ali zavetje pred zimo, je danes sporočil Urad ZN za človekove pravice. Dodal je, da sta obe državi pozvani, da se "soočita s to grozno situacijo".

Begunci, ki jih je skupina ZN za človekove pravice intervjuvala med obiskom na Poljskem od 29. novembra do 3. decembra, trdijo, da so bili v Belorusiji izpostavljeni nasilju ali grožnjam ter da so bili lačni in premraženi, je potrdila tiskovna predstavnica ZN za človekove pravice.

Pretepanje in grožnje

"Intervjuvanci so opisali grozne razmere na obeh straneh meje, z omejenim ali brez dostopa do hrane, čiste vode in zavetja pred nizkimi zimskimi temperaturami," je povedala tiskovna predstavnica UNHCR Elizabeth Throssell.

Po njenih besedah ​​je večina potrdila, da so jih tamkajšnje varnostne sile med tem, ko so bile v Belorusiji, teple ali jim grozile, zahtevale denar za hrano in vodo ter jih silile v prečkanje meje. Beloruski in poljski uradniki še niso odgovorili na vprašanja o obtožbah.