Čez pol leta že peti, nato šesti, ...?

Strokovna skupina predlaga že četrti odmerek

G.G.
22. 12. 2021, 08.01
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 08.15
Deli članek:

Če so v Avstriji prvi napovedali obvezno cepljenje proti covidu-19, so Izraelci najbolj »progresivni« pri uvajanju novih odmerkov.

Profimedia
Za cilj so si zadali, da cepijo čim več otrok in mladostnikov.

Konec poletja so začeli cepiti s poživitvenim odmerkom, kar je bil pri njih tretji, saj so večinoma prejeli cepivo družbe Pfizer. Strokovna skupina za covid je zdaj priporočila, da vsi starejši nad 60 let in zdravstveni delavci čim prej zavihajo in nastavijo ramo še četrtič.

Premier Naftali Bennett je priporočilo sprejel kot »odlično novico«, ki bo državi pomagala prebroditi omikronski val. Ukrep mora sprejeti ministrstvo za zdravje. Premier sicer želi, da bi se v državi, kjer je kljub začetni zagnanosti precepljenost le 62-odstotna, cepilo tudi čim več otrok, ki so starejši od pet let.

V Izraelu so včeraj sprejeli tudi vrsto drugih ukrepov. Omejili so največje število oseb v trgovinah in tudi trgovski centri bodo dostopi le za osebe z veljavnim covidnim potrdilom. Polovica uslužbenci v javnem sektorju bo najmanj za en mesec delala od doma.
Niso pa vsi v vladi naklonjeni zaostrovanju. Število dnevnih okužb je nizko, v bolnišnicah ni težav. Finančni minister Avigdor Lieberman je zato nasprotoval novim ukrepom, zlasti ker podatki zaenkrat kažejo, da omikron povzroča bistveno blažje simptome kot delta, kar kažejo podatki iz Južne Afrike, pa tudi vse bolj iz Anglije. Celo minister za zdravje Nitzan Horowitz ne deli navdušenja premierja Bennetta. Zahteva, da vlada finančno podpre z ukrepi prizadete dele prebivalstva.