Astrologija

Ne le zapleteni, kozorogi so tudi svojeglavi

Bern Jurečič astrolog
22. 12. 2021, 10.00
Deli članek:

Kozorog je znak višine in materialnih teženj – že navsezgodaj razmišlja o svoji prihodnosti in se hkrati zaveda morebitnih težav, ki ga čakajo na poti.

Profimedia
Po naravi je kozorog konservativen in trmast ter nagnjen k stalnosti.

Tudi manj tipični kozorogi so pripravljeni na vse vrste izzivov in se ne ustavijo že pri prvi oviri, ampak se postopno izgrajujejo skozi vztrajne napore in številne izkušnje.
Kozorog je stalen in temeljit, zanesljiv in trden, obenem pa le redko zadovoljen s svojimi dosežki.

DOBRE LASTNOSTI
Njegova zahtevnost je visoka, kar pa bolj velja za poslovno področje kot za zasebno življenje in izbiro partnerja, kjer se kar hitro zadovolji z ustaljenim prototipom, od katerega pričakuje oboževanje ter priznavanje veličine in moči, neredko tudi pokornost.
Ker je sposoben vsakršnega odrekanja, enako pričakuje in zahteva od drugih, pri čemer nikakor ne trpi lenobe in neodgovornosti. Veliko razmišlja o sebi. Pri tem je kritičen in se zaveda svojih pomanjkljivosti, vendar ne mara, da ga nanje opominja kdo drug. Želi si doseči spoštovanje drugih, pa tudi spoštovanje samega sebe, a ne za vsako ceno – sam sebi je najbolj strog sodnik.
Kozorog ne mara sprememb, razen tistih, ki vodijo k izboljšavam, in tistih, ki izpolnjujejo njegove želje. Čeprav je po naravi zelo varčen, pa mu ni škoda denarja za vse tisto, kar mu bo prineslo udobje in ugodje. Ima zelo pretanjen okus za dragocene in drage stvari ter stare ali unikatne predmete, zelo ceni pravo umetnost.
Najraje ima zaposlitve, ki od njega zahtevajo predanost in vztrajnost ter nakazujejo velik in viden uspeh. Rad se dvigne nad druge in rad dobi možnost, da pokaže vse svoje sposobnosti.
Zelo se boji izdaje, čustveno je zelo občutljiv, zato mu vsako, še posebej pa zgodnje razočaranje na tem področju pušča globoke rane.

NEPRIJETNE PLATI
Po drugi, manj prijetni strani pa je kozorog tako mrakoben in pesimističen, da polagoma postane nezaželen v vsakem okolju, kar posledično načne njegov notranji mir in srečo. Tak človek trpi zaradi različnih strahov in fobij, iz česar lahko nastane prava paranoja. Boji se revščine, ponižanja in izgube ugleda, zato se za vsako ceno trudi izogniti temu, pri tej težnji lahko celo izgubi svoj občutek za mero in realnost, pa tudi etiko.
Take vrste kozorog je, če doseže visok družbeni ali profesionalni položaj, nagnjen k temu, da želi v čim večji meri izkoristiti dosežene možnosti, pri čemer zna tiranizirati svojo okolico, zlasti podrejene, morda celo lastno družino. Po naravi je konservativen, bolestno trmast in nesposoben za kakršnokoli spremembo, napredek ali razvoj. Vsakogar, ki se mu postavi na pot, je sposoben neusmiljeno ali celo surovo kaznovati. Sčasoma postane osovražen, vendar ga to praviloma moti samo do te mere, da se v prihodnje še bolj trudi uveljaviti svojo voljo, prepričan, da ima prav in da je na pravi poti.