Astrologija

Venera je spet retrogradna, zato ne iščite nove ljubezni!

Mojca Gregorčič, astrologinja
21. 12. 2021, 10.00
Deli članek:

Včeraj se je Venera podala v retrogradno gibanje, na 26. stopinji kozoroga in ostaja v tem »obrnjenem« gibanju vse do 29. januarja 2022, ko doseže 11. stopinjo kozoroga.

Profimedia
Ko je Venera retrogradna, vrši revizijo, do kod nam je uspelo priti, osvojiti lekcije in spremeniti svoj pogled na svet.

Vpliv retrogradnosti traja, vse dokler ne preide senčne poti – med 11. in 26. stopinjo kozoroga. Na senčni poti bo tokrat do 2. marca 2022.

KAJ POMENI RETROGRADNOST PLANETOV
Energija retrogradnih planetov ni nič manjša od energije planetov, ki se gibljejo direktno, le izražena je drugače, obrnjena je navznoter.
Retrogradni planeti so vedno oddaljeni od Sonca, razen Merkurja in Venere, njuna retrogradnost pa ju še bolj približa Soncu, kar ju še dodatno oslabi.
Ostali planeti so lahko retrogradni le, če so v opoziciji s Soncem v nasprotju z racionalnim, zavestnim delom našega uma. Tako so retrogradni planeti bolj povezani z delovanjem Lune, našega nezavednega dela uma.
Gibanje retrogradnih planetov poteka vzvratno, nazaj z nasprotnim tokom, proti 12. hiši, in tako njegovo delovanje pridobi lastnosti delovanja 12. hiše.
In kaj nam prinašajo retrogradni planeti v življenja? Nedokončane naloge, neizpolnjene naloge v trenutne situacije. Rešitev naloge lahko vidimo prek harmoničnih povezav s preostalimi planeti, prek pozicije in dispozicije, zlasti s Soncem in Luno.

VENERA V ROJSTNI KARTI
Venera v rojstni karti opisuje vse lepo, skladno življenjsko področje, kjer si prizadevamo za harmonijo, opisuje našo čutnost, uživaštvo, osebni etični in moralni kodeks.
Retrogradna Venera pa je povsem druga zgodba, s katero v tem življenju doživljamo neustrezne vzorce v povezovanju z drugimi ljudmi, v vseh vrstah odnosov, težave v ljubezni in glede osebnih etično-moralnih stališč, saj iz preteklosti prinašamo občutenja in izkušnje, da nismo sprejeti, ljubljeni, zaželeni.
Globoko v sebi se čutimo kot manj vredne, nerazumljene in nesprejete v intimnih, družinskih in ostalih povezavah. Iz strahu pred zavrnitvijo, nesprejemanjem in pomanjkanjem ljubezni se pretirano predajamo pomoči drugim, pozabljamo nase, tajimo in skrivamo svoja čustva. Zlasti v mladosti imamo težave, soočamo se s sramežljivostjo, prezrtostjo in nerazumevanjem.
Tako kot vsi retrogradni planeti tudi Venera skozi čas osvaja lekcije in življenje zanjo postaja lažje, ker je sposobna izraziti ljubezen in jo zaživeti, prepoznati svoje resnične potrebe in jih udejanjiti. Končno zbere pogum in si dovoli povezav z ljudmi, ki jo zares podpirajo in sprejemajo, dojame, da ne more vsem ustrezati, jih ljubiti in biti sprejeti. Čeprav zelo drugačna, je lahko tudi retrogradna Venera sprejeta, razumljena in ljubljena, le njen svet vrednot je treba prepoznati.
Največje težave retrogradne Venere so slaba samopodoba, neustrezni ljubezenski odnosi, polni konfliktov, negotovost in odsotnost ljubezni do samega sebe – so najbolj razdiralni faktorji ljubezni in partnerskih odnosov. Ko nam uspe vse to preseči, ko si dovolimo ljubezen, ko prenehamo z neprestanim preverjanjem ljubezni, z nenehnim spraševanjem, ali nam to res pripada, ko se prepustimo in prenehamo z načrtovanjem, vstopi v naše življenje ljubezen na velika vrata.
V nasprotnem pa se leta in leta ubadamo z odnosi, kompenziramo pomanjkanje ljubezni prek materialnosti, zapravljivosti, požrešnosti in promiskuitete. Že samo spoznanje, da sta za ljubezen potrebna in odgovorna dva, in ne samo lastnik retrogradne Venere, je lahko olajšanje.

TRENUTEN VPLIV VENERE
Kjerkoli se Venera nahaja v astrološki karti, je to življenjsko področje, kjer nam je lepo, kjer doživljamo veselje, srečo in zadovoljstvo, pa ne samo skozi ljubezen, tudi skozi vsakdanjik in povsem zemeljske strani, saj Venera vlada poleg tehtnice tudi znamenju bika, ki je najbolj zemeljsko znamenje.
Tokratna retrogradna Venera pa je v znamenju kozoroga, kjer se ne počuti najbolje, to je znamenje ambicij, askeze in odpovedovanja, to pa ima malo skupnega z ljubeznijo. Kozorog je tudi znamenje, ki nas prek vladarja Saturna vleče v preteklost, genetiko, karmo. Takšen čas privleče in naplavi na površje vse neustrezno, nepredelano in neosvojeno znotraj odnosov, pa tudi glede našega osebnega etičnega in moralnega kodeksa, glede vrednotenja sebe in samozavesti.
Še najbolje je, če nam retrogradna Venera povrne staro ljubezen, jo obudi in nam da priložnost za ponoven začetek ali dokončen zaključek, saj smo zdaj po 18 mesecih, odkar je bila nazadnje retrogradna, bogatejši za nove izkušnje, spoznanja …
Ni pa priporočljivo v tem času sklepati novih zvez in zavez, pa če so še tako obetajoče; zagotovo nas bo nekaj presenetilo, razočaralo ali pa bomo postavljeni pred nerazrešljivo oviro in žal ne bomo dobili tega, kar si želimo in zaslužimo.

Dreamstime
Nazadnje je bila Venera retrogradna 13. maja 2020 na 21. stopinji dvojčka, vse do 25. junija 2020, ko je dosegla peto stopinjo dvojčka. Naslednjič bo spet retrogradna poleti 2023, natančneje 23. julija, na 28. stopinji leva in vse do 3. septembra, ko doseže 12. stopinjo leva.