Pravica do zdravilišča

Po težkem poteku covida bi moral Gojc takoj nazaj v službo

Polona Krušec
22. 12. 2021, 09.21
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 10.41
Deli članek:

Igralcu, režiserju in pevcu noge komaj služijo, a kljub temu je stroka prepričana, da spet lahko postane delovno aktiven.

Osebni album
Gojmir Lešnjak - Gojc težko sprejme odločbo o zmožnosti za delo, glede na to, v kakšnem stanju je.
Hud potek
Nekaterim, ki so preboleli zahtevno obliko covida-19 in prestali bolnišnično zdravljenje, pripada podaljšana obravnava v termah. 

Gojmir Lešnjak - Gojc je na enem od družabnih omrežij sporočil, da je pred desetimi dnevi zapustil Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer je bil hospitaliziran zaradi covida-19.

Kot je razbrati iz njegovih besed, je imel zelo zahteven potek omenjene bolezni. Ocenjuje, da se še ni zmožen vrniti v običajno življenje, zato je vznemirjen, ker je prejel odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki pravi, da je za delo sposoben.

»Na covidnem oddelku Klinike Golnik so mi rešili življenje. Trenutno se ukvarjam z rehabilitacijo, saj me noge komaj držijo pokonci. Z ZZZS pa sem dobil degutantno odločbo, da sem od 16. decembra zmožen za delo! S kakšno pravico se norčujejo iz pacientov, ne vem! Kje imajo osnovo za take nebulozne odločbe! Res nečloveško! Nikomur ne privoščim svoje izkušnje, a toliko moči že imam, da se bom zoperstavil človeški bebavosti brezsrčnih in brezsramnih birokratov,« je napovedal razhuden.

Obisk pri osebnem zdravniku

Na ZZZS so nam pojasnili, da ima zavarovanec, ki prejme odločbo o nezmožnosti za delo zaradi katerekoli bolezni, ne samo covida-19, a sam ocenjuje, da se ni zmožen vrniti v službo, dve možnosti. Ena je, da obišče svojega izbranega zdravnika in se z njim pogovori o svojem zdravstvenem stanju. Osebni zdravnik bo tudi presodil, ali je treba pri specialistu opraviti dodatno diagnostiko, uvesti dodatno terapijo ali celo rehabilitacijo.

Na podlagi nove medicinske dokumentacije bo namreč mogoče tudi realneje oceniti, ali se je zdravstveno stanje zavarovanca morda poslabšalo. Če njegov zdravnik oceni, da zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja res ni sposoben za delo, poda nov predlog o začasni nezmožnosti za delo iz bolezenskih razlogov nad 30 dni in ga posreduje v obravnavo imenovanemu zdravniku pri ZZZS.

Druga možnost pa je, da se na odločbo o nezmožnosti za delo zavarovanec pritoži, in sicer v petih delovnih dneh po prejemu odločbe. »Pritožbo bo obravnavala zdravstvena komisija ZZZS in o svoji odločitvi izdala odločbo. Komisija bo odločala na podlagi razpoložljive medicinske dokumentacije, ki jo pridobi od imenovanega zdravnika ZZZS ali osebnega zdravnika, ter dokumentacije, ki jo bo zavarovanec priložil pritožbi,« pojasnijo na zavodu.

Morda vam pripada to

Na Kliniki Golnik so igralca komaj rešili.

Poleg tega je pomembno vedeti, da nekaterim, ki so preboleli zahtevno obliko covida-19 in doživeli bolnišnično zdravljenje, morda pripada podaljšana obravnava. Do nje je upravičen pacient, ki se po preboleli okužbi z virusom SARS-CoV-2 in po zaključenem bolnišničnem zdravljenju zaradi nepopolne samooskrbe ne more vrniti v domače okolje in je skladno z merili, ki jih določa pravilnik, ocenjen kot upravičenec do podaljšane obravnave. 

Oceno upravičenosti opravi tim zdravstvenih delavcev bolnišnice oziroma tim izvajalca medicinske rehabilitacije na terciarni ravni, v kateri se pacient zdravi zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2. Sestavljajo ga lečeči zdravnik, diplomirana medicinska sestra in diplomirani fizioterapevt oziroma diplomirani delovni terapevt.

V terme

Podaljšana obravnava vključuje storitve zdravstvene nege, fizioterapije in delovne terapije, ki se izvajajo z namenom celostne obravnave upravičenca, s ciljem doseganja čim višje stopnje samostojnosti po prebolelem covidu-19 in vrnitve v domače okolje. Po naših informacijah sta izvajalca podaljšane obravnave Thermana, družba dobrega počutja v Laškem, in Terme Dobrna v Dobrni.

Pravica podaljšane obravnave sicer ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ampak jo določa eden od protikoronskih zakonov, kar pomeni, da se njena izvedba ne financira iz zdravstvene blagajne, temveč iz državnega proračuna.