Zaskrbljujoče

Nič kaj vzpodbudni podatki: verjetnost ponovne okužbe z omikronom kar 2,4-krat večja

R.T.
3. 12. 2021, 08.16
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 08.22
Deli članek:

Delta in drugi predhodni sevi niso bili imuni na zaščito, ki jo je nudila prebolela okužba. Omikron je drugačen.

Profimedia
Na podatke o kliničnem poteku bolezni in učinkovitosti cepiv bo treba še počakati.

Koronavirusna različica omikron velja za bolj nalezljivo in se lahko hitreje širi. Evropska agencija za zdravila (Ema) je posvarila, da bi lahko že v nekaj mesecih predstavljala več kot polovico novih okužb v Evropi – po do sedaj dostopnih podatkih bolezen pri vseh okužbah poteka asimptomatsko ali blago.

Zmanjšanje zaščite

Zaenkrat kaže, da zaščita, ki jo nudi prebolela okužba, na omikron z razliko od predhodnih različic ne vpliva. To je zaskrbljujoče sploh za tiste države z visoko stopnjo okuženosti.

Raziskave strokovnjakov z južnoafriške univerze Stellenbosch kažejo, da je verjetnost ponovne okužbe z omikronom kar 2,4-krat večja, kot pa je bila pri prvotnem sevu.

V zvezi se tem se je oglasil tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta: »Eni zgodnjih kvantitativnih podatkov o omikronu žal potrjujejo zmanjšanje zaščite zaradi pretekle okužbe. V Južni Afriki so zabeležili 2,4-krat večjo verjetnost za ponovno okužbo, kar zaenkrat še vedno pomeni le nekaj odstotkov.«

Odgovor na vprašanje, če se bo omikron tako uspešno kot se očitno naravni odpornosti izmikal tudi zaščiti, ki jo nudijo cepiva, še čakamo. Počakati bo treba tudi na podatke o kliničnem poteku bolezni.