predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije

Poslanica od 3. decembru, mednarodnemu dnevu invalidov

N.N.
3. 12. 2021, 08.37
Posodobljeno: 3. 12. 2021, 13.40
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu invalidov, 3. decembru, je predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar s poslanico opozoril na dosežke v letu 2021, ki jih je bilo kljub pandemičnim razmeram veliko, pa tudi na to, da je pred športniki invalidi še veliko izzivov.

Zveza za šport invalidov Slovenije
Damijan Lazar

Kot je izpostavil Lazar, je pandemija postavila novo realnost tudi v parašportu, vse skupaj pa je prineslo tudi veliko prilagajanja. "Vnovič se je potrdilo, da smo parašportniki tisti, ki se znamo izvrstno prilagoditi, sprejeti nova pravila igre in najti pot do cilja. Najhitreje, najboljše. In kljub vsemu ostati konkurenčni na svetovni ravni," je zapisal Lazar.

Paralimpijske igre v Tokiu so bile, čeprav z enoletnim zamikom, vendarle na sporedu, kar je športnikom invalidom ogromno pomenilo, saj so številna druga tekmovanja odpadla. Poleg tega je Slovenija tudi v Tokiu nadaljevala tradicijo osvajanja medalj, letos je za dve poskrbel strelec Franček Gorazd Tiršek.

"Ob pogledu na našo pomlajeno paralimpijsko odpravo iz Tokia verjamem, da se mu kmalu pridruži še kdo od mladcev. V teh specifičnih okoliščinah smo skoraj v celoti izpeljali mednarodni tekmovalni program," je poudaril predsednik zveze.

Izpostavil pa je še en pomemben dosežek v iztekajočem se letu. Mednarodni paralimpijski komite in Mednarodna namiznoteniška zveza sta slovenski zvezi poleti zaupala izvedbo prvega kvalifikacijskega turnirja za paralimpijske igre v namiznem tenisu, kjer so nato podelili zadnjih 21 vozovnic za Tokio.

Ob koncu leta je strnil tudi nekaj številk, povezanih s športom invalidov v Sloveniji: tretjič so pripravili paralimpijski tabor za družine, gostili 21 mladih, ki jih mika parašport, izvedli so 35 državnih prvenstev, kjer se je merilo 2000 športnikov invalidov.

Leto 2021 je zvezi prineslo tudi sodelovanje v svetovni kampanji WeThe15, s katero opozarjajo na diskriminacijo ljudi z invalidnostmi, ki predstavljajo kar 15 odstotkov svetovnega prebivalstva. V podporo tej akciji so tudi Ljubljanski grad 19. avgusta simbolično obarvali v vijoličasto.

"Ob našem prazniku, mednarodnem dnevu invalidov, pa so pred nami novi izzivi. Nekaj odprtih vprašanj je na področju razvrščanja športnih panog v razrede, kjer menimo, da se parašportnikom ne zagotavlja pristop enakih možnosti. Zato je danes, ob prazniku invalidov, tukaj naš apel pristojnim, da uredijo ta neskladja in omogočijo našim športnikom pošteno borbo," je Lazar izpostavil, da se bodo še naprej borili za svoje športnike.

"Leto jemlje slovo. Bilo je posebno, srebrno, bronasto, zlato, edinstveno, tudi naše, veliko je bilo novega, veliko stvari se je zgodilo prvič. Še enkrat več se je potrdilo, da je kriza lahko tudi izziv. Z zvrhano mero odločnosti, volje, predanosti, tudi z izjemno podporo naših partnerjev, nam je uspelo v boju s sekundami, metri, konkurenco. Presegli smo cilje, a na lovorikah ne bomo zaspali. Višje, hitreje, močneje. Znamo, zmoremo. Potrdili smo to. Že večkrat," je sklenil predsednik Damijan Lazar, ki je 1.12. ob slovesnem sprejemu poslanico izročil tudi predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

Ob mednarodnem dnevu invalidov

V petek, 3.12., bo v Mariboru slavnostna otvoritev rehabilitacijskega centra ter naznanitev sodelovanja med SPK in ZD Adolfa Drolca Maribor. Ob 11. uri je novinarska konferenca, k se je bo ob predsedniku Damijana Lazarju udeležil parakolesar Anej Doplihar. Temu bo sledil bogat program on-line predavanj priznanih strokovnjakov, ki so tako ali drugače povezani s področjem fizioterapije in rehabilitacije.

Prav tako v petek, 3.12., poteka posvet v organizaciji Fakultete za varnostne vede MB, ki bo 3. 12. 2021 s pričetkom ob 9.00 uri potekal preko zooma, v raziskavi so sodelovali naši športniki, beseda pa bo tekla o družbeni vključenosti invalidov, sodeloval bo naš nekdanji paralimpijec Gal Jakič.