Takšni so covidni pogoji za smuko

Tako vijugajte med covid ukrepi, da pridete do smuke

Žiga Kariž
3. 12. 2021, 06.01
Deli članek:

V Švici in Franciji so smučišča še vedno brez omejitev, v Italiji je obvezen PCT-pogoj, v Avstriji bodo vztrajali pri pogoju PC, v Sloveniji na smučiščih enako kot v javnem življenju.

Bobo
Danes bodo zagnali naprave na Rogli, Krvavcu, Kopah in Voglu (na fotografiji), v soboto na Golteh in Kaninu, na Pohorju pa za zdaj odprtje načrtujejo naslednji konec tedna.

Epidemiološko stanje je daleč od rožnatega, zato so zimski užitki tako pri nas kot v tujini polni omejitev. Preverili smo, kakšno je stanje pri nas, v Italiji in Avstriji. Sneženje v zadnjih dneh je nakazalo, da bi lahko letošnja zimska sezona prinesla nekaj olajšanja za slovenska smučišča, ki so se prej več let borila s pomanjkanjem snega, v zadnjih dveh letih pa še z omejitvami zaradi epidemije covida-19. Danes so tako napovedali začetek obratovanja na smučiščih Vogel, Rogla, Krvavec in Kope, v soboto na Golteh in Kaninu, na Pohorju pa za zdaj odprtje načrtujejo naslednji konec tedna. V Kranjski Gori točnega začetka obratovanja žičniških naprav še niso napovedali, pričakovati pa je, da bodo tudi tam smučarji že v kratkem lahko naredili prve zavoje. Zaradi epidemioloških ukrepov na nobenem od smučišč ob odprtju ne bo večjih prireditev, prav tako ne bo prireditev v okviru »veselega« decembra.

Slovenija

V Sloveniji za obisk smučišč oziroma za uporabo žičniških naprav velja PCT-pogoj. Ob nakupu smučarske vozovnice bo treba tako kot lani pokazati veljavno PCT-potrdilo (dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju) in osebni dokument. Izjema so otroci, mlajši od 12 let. Tisti, ki se bodo testirali, morajo predložiti potrdilo o negativem hitrem testu, ki ni starejše od 48 ur, alipotrdilo o negativem PCR-testu, ki ni starejše od 72 ur.

V notranjih prostorih, na javnih prevozih in v kabinskih žičnicah je obvezna uporaba zaščitne maske. Uporaba maske je obvezna tudi zunaj, če med ljudmi ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Zahtevana je uporaba kirurških mask ali mask FFP2, izjema so le otroci, mlajši od šest let.

Italija

Reuters
V Italiji so po enem letu pavze smučišča odprta. Madonna di Campiglio? Če si lahko privoščite.

V Italiji zaradi epidemije ne bodo omejevali odprtja smučišč, a bodo s 6. decembrom uvedli strožja pravila. Kako ostre bodo omejitve, je odvisno od tega, v kateri regiji je smučišče. Regije se glede na število potrjenih primerov okužb uvrščajo na beli, rumeni, oranžni oziroma rdeči seznam. Trenutno je na rumenem seznamu zgolj Furlanija - Julijska krajina. Za regije, ki so obarvane belo in rumeno, je dovolj zgolj PCT-potrdilo, za smučišča v oranžnih regijah se pogoj zaostri na PC, torej bodo vozovnice lahko kupili zgolj prebolevniki in cepljeni. V regijah, ki bodo uvrščene na rdeči seznam, pa bodo smučišča zaprli. Maske (kirurške ali FFP2) so obvezne v zaprtih kabinskih žičnicah. Pogoj PCT oziroma PC morajo na smučiščih izpolnjevati vsi starejši od 12 let, a je ob tem pomemben podatek, da je PCT-pogoj hkrati obvezen za vstop v državo za vse starejše od šest let. Pred vstopom v Italijo morate izpolniti tudi obrazec PLF (passenger locator form oziroma obrazec za sledenje potnikom). Za hotele, apartmaje in kampe bo od 6. decembra obvezno PCT-potrdilo.

Novice Svet24
Kako do smuke?

Avstrija

V Avstriji sicer uradno velja lockdown (zaprtje javnega življenja), ki naj bi trajal do 12. decembra, a so za smučišča naredili izjemo. Trenutno deluje le manjše število ledeniških smučišč, preostala naj bi se odprla v naslednjih dneh, med njimi tudi nam bližnja Gerlitzen (Osojščica) in Nassfeld (Mokrine). Hoteli, restavracije, lokali in trgovski centri bodo do konca lockdowna zaprti. Smučišča lahko obiščejo le osebe, ki so bodisi cepljene bodisi so bolezen prebolele v zadnjem času. Izjema so otroci, mlajši od 12 let. V kabinskih žičnicah je obvezna uporaba zaščitnih mask FFP2. Pogoj PC in uporaba mask naj bi ostala v veljavi tudi po koncu lockdowna. Za vstop v Avstrijo je sicer dovolj izpolnjevanje PCT-pogoja.

Francija

Na francoskih smučiščih se trenutno še lahko smuča brez covidnih potrdil, a naj bi že razmišljali o uvedbi PCT-pogoja, seveda pa bo zaostrovanje pogojev odvisno od stanja epidemije, ki ta čas skokovito narašča. Zaščitne maske so potrebne na zaprtih žičniških napravah in v kolonah pred njimi, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje. Pri nošenju mask velja izjema za otroke, mlajše od 11 let. Za vstop v državo pa je treba že zdaj izpolnjevati pogoj PCT, ob tem za državljane Slovenije velja, da morajo predložiti potrdilo o testu (hitrem ali PCR), ki ni starejše od 24 ur.

Svobodna Švica

V Švici za obisk smučišč in uporabo naprav niso predpisali nobenih omejitev, lahko pa smučišča sama določajo pogoje, če se tako odločijo. Sicer velja PCT-pogoj za vstop v državo, izpolniti je treba tudi vstopni formular. Veljavni so hitri testi, ki niso starejši od 48 ur, in PCR-testi, stari do 72 ur, 4–7 dni po prihodu v državo je treba test opraviti znova. Testi so v Švici plačljivi. Če v državi bivate manj kot štiri dni, vam ponovnega testa ni treba opraviti.

POGOJI

SlovenijaPCT-pogoj pri nakupu vozovnic - kirurške maske ali maske FFP2 so obvezne v kabinskih žičnicah in notranjih prostorih ter tudi zunaj, če ni medosebne razdalje 1,5 metra - izjema velja za mlajše od 6 let.

ItalijaPCT-pogoj v belih in rumenih regijah - PC v oranžnih regijah - PCT-pogoj ob vstopu v državo - maske so obvezne v zaprtih prostorih.

Avstrijalockdown do 12. decembra - obvezen PC-pogoj - obvezna uporaba mask.

Francijatrenutno brez omejitev - maske so obvezne v zaprtih prostorih - obvezen PCT ob vstopu v državo Okvirček Švica - brez omejitev - PCT-pogoj ob vstopu v državo - maske so obvezne v zaprtih prostorih.