Hinavski udarec

Lukašenko rožlja z ostrimi protiukrepi

STA
2. 12. 2021, 21.55
Posodobljeno: 2. 12. 2021, 22.01
Deli članek:

Belorusko zunanje ministrstvo je danes napovedalo "ostre, asimetrične, a sorazmerne ukrepe" zoper Evropsko unijo. Gre za odgovor na nov sveženj sankcij Evropske unije proti odgovornim v Belorusiji zaradi migrantske krize na zunanji meji EU.

Reuters
EU je na seznam sankcij dodala 17 visokih političnih predstavnikov Lukašenkovega režima in enajst pravnih oseb.

Države članice EU so danes potrdile nov, peti sveženj sankcij proti odgovornim v Belorusiji za izkoriščanje migrantov, ki jih je režim Aleksandra Lukašenka v zadnjih mesecih zvabil v državo in načrtno usmerjal na mejo z EU. Sankcije "zaradi očitnih kršitev mednarodnih norm" so uvedle tudi ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Belorusija je v odzivu tudi sporočila, da je Bruselj sankcije uvedel tudi za podjetja, ki niso povezana z aktualno migrantsko krizo. Belorusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost še zapisalo, da je "težko razumeti tako globino absurdnosti odločitve EU o zadnjih sankcijah proti suvereni Belorusiji kot vsebino". Dodali so še, da so si evropski uradniki "domišljali agresijo" beloruske strani in "hinavsko zadali udarec s sankcijami."

Ministrstvo je tudi obtožilo Zahod, da "demonizira" Belorusijo, in je obljubilo "stroge" povračilne ukrepe. "Breme odgovornosti je naloženo Belorusiji, medtem ko se očitno ignorirajo resnični vzroki globalne migrantske krize," so še zapisali v Minsku.

Dolg seznam

EU je na seznam sankcij dodala 17 visokih političnih predstavnikov Lukašenkovega režima in enajst pravnih oseb, med katerimi so beloruska letalska družba Belavia, organizatorji potovanj in hoteli, ki so pomagali pri spodbujanju in organiziranju nezakonitih prehodov meje skozi Belorusijo v EU in na ta način sodelovali pri instrumentalizaciji migracij v politične namene, so sporočili iz Sveta EU.

Sankcije bodo doletele tudi naftno podjetje Belorusneft ter velika industrijska obrata Belshina ter Grodno Azot. Uvedli so tudi sankcije proti sirski letalski družbi Cham Wings in turški službi, ki pomaga pri pridobivanju vizumov in potnih listin, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

EU Lukašenku očita, da namerno vabi migrante v državo z obljubami, da bodo tako lažje prišli v EU. S tem naj bi se Lukašenko želel maščevati za sankcije, ki jih je unija uvedla zaradi zatiranja civilne družbe in opozicije.

EU je sankcionirala tudi nekatere vidne člane sodne veje oblasti, vključno s člani vrhovnega sodišča, pa tudi propagandnih medijev, ki prispevajo k zatiranju civilne družbe, demokratične opozicije, neodvisnih medijev in novinarjev, so še navedli.

Omejevalni ukrepi EU proti beloruskemu režimu sedaj veljajo za skupno 183 posameznikov in 26 pravnih oseb, za katere med drugim velja prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja. Prve sankcije je sicer EU uvedla oktobra lani kot odziv na sporne predsedniške volitve avgusta pred tem in na nasilno zatiranje protestnikov, članov opozicije in novinarjev, ki je sledilo.