optimalni scenarij

Polno cepljeni minister za zdravje okužen s koronavirusom

R.T.
28. 11. 2021, 13.57
Posodobljeno: 28. 11. 2021, 14.15
Deli članek:

35-letni češki minister za zdravje Adam Vojtech, ki bo kmalu prepustil resor nasledniku, bo naslednjih 14 dni preživel v izolaciji.

Profimedia
Adam Vojtech bo v 14 dni v izolaciji.

Vojtech je polno cepljen, v petek in soboto pa se je počutil bolj slabo, zato je včeraj opravil testiranje na koronavirus, je sporočil na Twitterju. 

Zanesljivejši molekularni PCR test je pokazal, da je pozitiven. Vojtech pravi, da ima mile simptome bolezni in da bo v naslednjih dneh delal od doma. Blag potek covidne bolezni pripisuje polnemu cepljenju, čeprav je nemogoče ugotoviti, kako bi okužba prestal brez cepljenja. Podatki iz intenzivnih oddelkov v bolnišnicah različnih držav v Evropi pa so nedvoumni. Velika večina najtežjih bolnikov je necepljenih.

Vojtech v Sloveniji ne bi potreboval tretjega odmerka cepiva (najverjetneje je podobno tudi na Češkem). »Z vidika stroke je tak "scenarij" (polno cepljeni in okuženi ali obratno, okuženi in polno cepljeni) tudi optimalna opcija, saj je za cepljene osebe dokazano, da če že zbolijo, navadno bolezen poteka z blažjimi simptomi brez težjih zapletov,« so nam pred dnevi sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na Češkem so danes potrdili tudi prvi primer različice omikron. Okužena ženska, ki se je v domovino vrnila iz Namibije prek Južne Afrike, ima blage simptome bolezni. Kot Vojtech, ki je staknil delto.