Praznični hvala

VIDEO: »Iskren nasmeh je krivulja, ki zmeraj vse prav poravna«

Zoran Franc
28. 11. 2021, 14.23
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 14.01
Deli članek:

Dušan je eden tistih, ki zmeraj nesebično priskočijo na pomoč. Nobena vrečka ni pretežka in nobena pomoč sočloveku prevelika. Dušan, ki ga srečujemo kot prodajalca časopisa Kralji ulice, v prvi vrsti razdaja svoje veliko srce.

Sašo Švigelj
Dušan (na sredini) z maskotama, slončkom Fala in Čilijem (Novice Svet24), ter voditeljico Ajdo Mlakar

Drugo presenečenje oziroma naš drugi obisk v akciji praznični hvala, ki jo uspešno peljemo že tretje leto zapored, nas ni odpeljal daleč stran, temveč zgolj do ene izmed ljubljanskih uličic. V uredništvo smo namreč prejeli prijavo o prijaznem, zmeraj dobrosrčnem gospodu, ki mu nobena pomoč ni pretežka. Dovolite, da vam ga predstavimo.

»Dušan je eden tistih ljudi, ki dobro vedo, da so najlepše stvari še vedno zastonj. Njegova nalezljiva pozitivna energija razveseljuje mnoge stanovalce Savskega naselja, kjer Dušan pred eno od trgovin prodaja Kralje ulice. Tudi on je svojevrsten kralj – kralj dobrosrčnosti, ki mu ni nikoli odveč pomagati. Z veseljem priskoči na pomoč, kadar je vrečka iz trgovine pretežka, otroci dobro vedo, da se v njegovih žepih vedno skriva kaj sladkega, prav vsakemu pa Dušan vedno podari iskren nasmeh. Kot rad reče, je to edina krivulja, ki vedno vse poravna. Čeprav je tudi sam večkrat v nezavidljivi situaciji, nikoli ne jamra ali daje občutka, da mu je hudo; ne, Dušan pač zamahne z roko in si reče: 'Jutri bo nov, boljši dan!' Stanovalci Savskega naselja že nekaj let opazujemo in občudujemo njegov prijeten pristop do ljudi. Dušan nas vedno znova spomni, da je svet lepši, kadar smo ljudje do ljudi. Odločili smo se, da bi se mu za njegovo srčno energijo radi zahvalili s pomočjo vaše akcije Praznični hvala, ker si res zasluži velik hvala za vse lepe trenutke, ki jih tekom celega leta pričara mimoidočim, s prijazno besedo ali dejanjem, ki nekomu polepša dan, drugemu ogreje srce in tretjemu nariše nasmeh. Dušan, hvala, ker si!«

Dušan iskrenega presenečenja, ki so mu ga pripravili stanovalci, ni skrival, prav tako so stekle solze sreče. Skromna zahvala je tokrat delovala kot veliko darilo, ki ga ne bo nikoli pozabil. Dušan je s svojo srčnostjo napolnil tudi nas in nam podaril čudovito popotnico, da delati dobro zmeraj odraža dobroto, ki se povrne.

Sašo Švigelj
Tako prešerno sta se Čili in Ajda odpravila Dušanu naproti s Suzukijevim lepotcem.