"Optimalni scenarij"

Kaj je s poživitvenim odmerkom, če se okuži polno cepljeni?

G.G.
23. 11. 2021, 08.25
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 15.20
Deli članek:

V Sloveniji se zlasti polno cepljeni z vektorskima cepivoma že odločajo za poživitveni odmerek. Kaj pa naj storijo tisti, ki se okužijo, ko so že polno cepljeni?

Bobo
Fotografija je simbolična

Vzemimo za primer osebo, ki je bila dvakrat cepljena s cepivom mRNA (Pfizer ali Moderna), po štirih ali petih mesecih pa je pozitivna na testu na koronavirus, kar se je včeraj pripetilo francoskemu premierju Jeanu Castexu. Naj gre po tretji, osvežitveni odmerek. In če, kdaj? Ni potrebe! Trenutno stališče posvetovalne skupine za cepljenje je, da prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka, saj se okužba praktično šteje kot tretji odmerek. »Z vidika stroke je tak "scenarij" (polno cepljeni in okuženi ali obratno, okuženi in polno cepljeni) tudi optimalna opcija, saj je za cepljene osebe dokazano, da če že zbolijo, navadno bolezen poteka z blažjimi simptomi brez težjih zapletov,« so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan je že večkrat poudaril, da se pri hibridni imunosti, ko gre za kombinacijo cepljenja in prebolele okužbe, praviloma ustvari desetkrat več protiteles kot pri optimalnem scenariju po cepljenju. »Načeloma je popolnoma vseeno, kaj pride prej – cepljenje ali okužba,« je pred dnevi dejal za N1. Bolj varno pa se je najprej cepiti in nato bolezen tudi preboleti, saj se tako izognemo tveganju za težjo bolezen.

Še pogled z »birokratskega« zornega kota. V Sloveniji ima trenutno covidno potrdilo po polnem cepljenju neomejen rok trajanja. V tej luči je logično, da je veljavnost neomejena tudi po tretjem oziroma poživitvenem odmerku. V nekaterih evropskih državah pa so omejili veljavnost potrdila. V Avstriji velja 9 mesecev, naslednje leto pa ga bodo skrajšali na 7 mesecev. 

V Sloveniji je sicer po navodilih stroke poživitveni odmerek kar najbolj toplo priporočen za oskrbovance domov za starejše, kronične bolnike in osebe starejše od 50 let ter osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo. Kdor je opravil cepljenje z vektorskima cepivoma (Astra Zeneca in predvsem Janssen) lahko ramo vnovič nastavi že po dveh mesecih, saj tema cepivoma učinkovitost najhitreje pada. Osvežitvena doza bo opravljena s cepivom Pfizer ali Moderna. Kdor pa je bil že v osnovnem paketu cepljenja deležen teh dveh cepiv, se lahko v tretje cepi po šestih mesecih.