Drage terapije

Lani in pogumni mamici lahko pomagamo zaživeti brez starih bremen

Lea Komerički Kotnik / Novi tednik
23. 11. 2021, 05.50
Deli članek:

Mlada mamica, ki je s hudo bolno deklico Lano kmalu po njenem rojstvu ostala sama, se trudi, da bi svoji princeski zagotovila čim bolj udobno in lepo življenje. Čeprav ji ljudje pomagajo pri plačilu dragih terapij, ki jih Lana nujno potrebuje, je pred časom zapadla v dolgove.

Sherpa
Lani pomagajo posebne fizioterapije, vendar jih zdravstvena zavarovalnica omogoča premalo, dodatne so samoplačniške.

Sanja Smukovec se je z Lano pred časom preselila v prostornejše neprofitno stanovanje v Celju. Ker so ju takrat sprejeli goli zidovi, je morala Sanja kupiti najosnovnejšo opremo – kuhinjo, postelji in omaro. Pri tem so ji nekoliko pomagali prijatelji in znanci, tri tisoč evrov posojila je najela pri slovenskem podjetju, ki omogoča obročno odplačevanje za nakupe proizvodov in storitev trajne vrednosti.

Nekaj časa je Sanja zmogla plačevati vse obveznosti, a z večjim stanovanjem so se povečali tudi stroški in počasi so se začele neporavnane mesečne obveznosti kopičiti. »Resnično sem hvaležna, da sva se lahko preselili v večje stanovanje, kjer lahko Lana tudi telovadi. Žal večje stanovanje prinaša tudi dodatne stroške,« obupano ugotavlja Sanja, ki se je ob selitvi, ko je morala novo stanovanje opremiti, tudi zadolžila. »Iskala sem cenovno res najugodnejše ponudbe, kar se pri kuhinji, ki ni stara še niti dve leti, že pozna,« pravi sogovornica.

Ker vseh obveznosti ni uspela poravnati, se je dolg kopičil, podjetje pa ji je zagrozilo tudi z rubežem. Tega se Sanja, ki se zdaj zaveda, da bi morala pomoč poiskati že prej, tudi najbolj boji. Skupni dolg znaša 4500 evrov.

Lana v zadnjem letu žal ne napreduje. »Včasih se mi zdi, da gre celo navzdol. Njeno telo je zelo mehko, zato jo je vse težje umivati in negovati,« pravi Sanja, ki zaradi tega že čuti bolečine v križu. Da bi bilo umivanje deklice lažje in da bi bilo mamičino telo ob tem manj obremenjeno, bi bilo treba preurediti kopalnico. Sanja je o tem že povprašala pri družbi Nepremičnine, ki je lastnica stanovanja, kjer je izvedela, da lahko vloži prošnjo za soglasje k prenovi, a jo bo morala sama financirati. A tega ob trenutnih prihodkih in brez zaposlitve ne zmore.

Vsakršna pomoč je dobrodošla

Sanji je roko pomoči ponudilo Društvo Viljem Julijan, ki pomaga otrokom z redkimi boleznimi. Kot je povedal predsednik društva Nejc Jelen, želijo v društvu družini, ki so jo že večkrat podprli, pomagati tudi tokrat. Tako bodo odprli sklic za Lano, prek katerega se bodo zbirala sredstva za Lanine plačljive terapije in zdravljenje. »Tako bomo mamico vsaj nekoliko razbremenili in upamo, da bo lahko po obrokih odplačala dolg,« je dejal Jelen. Kot je še pojasnil, se je društvo pri banki dogovorilo tudi za možnost obročnega plačila dolga.

Več terapij in ustreznih prehranskih dodatkov lahko Lani omogočite z donacijo na račun, ki je odprt pri Društvu Viljem Julijan. 

TRR: SI56 0400 1004 6908 898 (odprt pri NOVA KBM, d. d.)

Sklic: SI00 992021 

Namen: »za Lano« 

Lana poleg plačljivih terapij, ki ji lajšajo življenje, zmanjšujejo pritisk na hrbtenico in s tem blažijo bolečine, potrebuje tudi precej prehranskih dodatkov, s pomočjo katerih pridobiva moč in težo. Tudi ti dodatki so samoplačniški oziroma je zanje potrebno doplačilo.

Sanja, ki je po izobrazbi slaščičarka, je trenutno brez zaposlitve. Želi, da bi nekoč lahko spet delala. »Vsaj za polovični delovni čas. Res pa je, da bi moral biti delodajalec glede na Lanino stanje dovolj razumevajoč, da bi po potrebi delovni urnik tudi prilagodil,« razmišlja.

Lana obiskuje vrtec, celjsko izpostavo dnevnega oddelka Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna. Na oddelku se dobro počuti, predvsem je deležna celovite in kakovostne terapevtske obravnave. Tako je v okviru dnevnega varstva deležna specialnih nevrofizioterapevtskih obravnav, s čimer že v zavodu prejme sodobno razvojno nevrološko obravnavo, hipoterapijo in občasno tudi hidroterapijo. Deležna je delovno terapevtskih, specialnopedagoških in tudi logopedskih obravnav. Občasno z njo dela tiflopedagoginja, specialistka za zgodnjo obravnavo slepega oziroma slabovidnega otroka. Za vso to strokovno podporo je Sanja vsem strokovnim sodelavcem centra neizmerno hvaležna. Enako hvaležna je za vso podporo, ki jo imata z Lano v centru Reha Medical v Braslovčah, kjer obiskuje dodatne terapije. Te je treba seveda plačati, pri tem ji pomagajo dobrodelna društva in dobri ljudje z donacijami.