poziv k zavrnitvi

Novinarji informativnega program TVS proti načrtu za leto 2022

B.K./STA
23. 11. 2021, 18.09
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 18.12
Deli članek:

Menijo, da je načrt zastavljen nerealno, da je neizvedljiv ter da vodi k osiromašenju ponudbe TVS.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kolektiv informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva, naj zavrnejo predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki po njihovi oceni vodi v zniževanje standardov in krnitev poslanstva javne televizije. Njihove zahteve podpirajo tudi v sindikatu in društvu novinarjev.

Kot so spomnili v kolektivu novinarjev informativnega programa TVS, so vodstvo RTVS že opozorili na nerealno pripravo predloga programsko-produkcijskega načrta v delu, ki se navezuje na informativni program TVS, in pozvali k njegovim popravkom. A vodstvo z nekaterimi minimalnimi spremembami vztraja pri predlaganem načrtu, so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

"Razlogi za množičen in odklonilen odziv kolektiva na predlog zato ostajajo," so zapisali. Tako še vedno menijo, da je načrt zastavljen nerealno in je produkcijsko neizvedljiv ter da vodi k osiromašenju ponudbe TVS, zniževanju standardov in krnitvi poslanstva javne televizije.

Zato člane programskega sveta RTVS pozivajo, naj takšen predlog načrta zavrnejo. V sedanji obliki namreč v ničemer ne naslavlja ključnih problemov, ki jih vodstvo TV in RTVS največkrat izpostavlja, torej padca gledanosti programov ter finančne stiske ustanove. "Še manj pa je zagotovilo, da bo naše delo lahko kakovostnejše in ustreznejše poslanstvu RTVS na področju informiranja domače in tuje javnosti," so zapisali v kolektivu.

Poziv programskih svetnikov je podpisalo več kot 90 odstotkov zaposlenih v informativnem programu TVS, podporo pa so jim izrazili tudi številni drugi zaposleni na RTVS.

Ugotovitve in zahteve kolektiva informativnega programa podpirajo tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije. Zahtevajo, da jih vodstvo RTVS upošteva pri oblikovanju predloga načrta, ki ga bo programski svet obravnaval 29. novembra.

Ocenjujejo, da je predlog programsko-produkcijskega načrta pripravljen pomanjkljivo, je strokovno sporen in bo imel za javno televizijo uničujoče posledice na vsebinskem, vizualnem, razvojnem in kadrovskem področju. Prav tako je predlog neodgovoren do javnosti, saj krči informativne vsebine na prvem programu TVS in jih prestavlja na slabše gledane termine in na drugi program.

V sindikatu in društvu novinarjev še opozarjajo, da je bil postopek priprave predloga izveden brez sodelovanja uredništva in glede na predpisane roke nepravočasno, kar da močno skrajšuje čas in kakovost obravnave ključnega dokumenta delovanja RTVS v prihodnjem letu.

Spomnili so na določbe statuta RTVS, po katerih bi moral generalni direktor pri pripravi načrta sodelovati z odgovornimi uredniki in strokovnimi vodji ter uredništvom omogočiti, da izrazijo svoje mnenje. Ker uredništvo informativnega programa rešitvam iz načrta nasprotuje, v stanovskih organizacijah od generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha zahtevajo, da ga umakne, programski svet pa pozivajo, da ga v sedanji obliki zavrne.

Predvidene spremembe programsko-produkcijskega načrta so naletele na neodobravanje tudi v širši javnost. V odprtem pismu vodstvu RTVS 97 podpisnikov, med katerimi so diplomati in visokošolski učitelji s področja mednarodnih odnosov, protestira proti predvideni ukinitvi oddaje Globus, ki je edina slovenska televizijska oddaja z mednarodno vsebino.

Kot so zapisali, gre za nepogrešljivo televizijsko oddajo o mednarodnih odnosih, ki ima za poslanstvo informirati, razpravljati, poučevati in širiti zanimanje slovenske javnosti o mednarodnih odnosih in vlogi Slovenije v njih. "Zato si zasluži svoj obstoj na javni televiziji. Vsako drugačno ravnanje je neodgovorno in nedržavotvorno," so zapisali v odprtem pismu.