zaKAJ dogovor ni uspel?

Zorčič razkril, kaj se je dogajalo med dogovarjanjem o glasovanju na daljavo

B.K./STA
23. 11. 2021, 16.18
Posodobljeno: 23. 11. 2021, 16.18
Deli članek:

Koalicija se je "več kot očitno" zavedala svoje prednosti, vlada pa ima očitno še vedno v DZ stabilno podporo.

Bobo
Igor Zorčič

Ob ponedeljkovi obravnavi interpelacije o delu ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča so v poslanski skupini Levice zaradi dveh primerov okužb z novim koronavirusom v njihovih vrstah predlagali, da bi glasovanje o usodi ministra preložili na četrtek, do takrat pa našli rešitev, kako omogočiti glasovanje vsem poslancem.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je nato sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem je predlagal sklenitev "gentlemanskega dogovora", po katerim bi poslancem vendarle omogočili glasovanje na daljavo. Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Zorčič, to sicer ne bi bilo "povsem po črki poslovnika", a če bi takšno odločitev sprejela zahtevana dvotretjinska večina na seji kolegija, s tem po njegovi oceni ne bi bilo nobenih težav.

A za takšno odločitev med poslanskimi skupinami ni bilo volje, je pojasnil Zorčič. "Več kot očitno je, da se je tudi koalicija zavedala svoje prednosti, ki jo je tisti trenutek imela, in na koncu je tudi v opoziciji prevladalo stališče, da je bolje, da gremo na glasovanje," je dejal. Sicer pa se je po glasovanju pokazalo, da dva glasova poslancev Levice nista bila odločilna.

Za interpelacijo je namreč glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. To sicer po Zorčičevem mnenju kaže, da "nekateri ministri ne uživajo neke prave podpore niti v svojih vrstah". Po drugi strani morajo predlagatelji interpelacije za njen uspeh zbrati 46 glasov, tako da se je ob zadnjih dveh interpelacijah pokazalo, da ima vlada v DZ še vedno stabilno podporo, je še ocenil predsednik DZ.