Necepljeni vzhod

V tej državi se zaradi razmaha covida dogaja "nacionalna drama grozljivih razsežnosti"

G.G./STA
20. 10. 2021, 10.03
Posodobljeno: 20. 10. 2021, 10.21
Deli članek:

Najslabšo precepljenost v Evropski uniji imata Romunija in Bolgarija. Posledično imata tudi največ okuženih s koronavirusom in mrtvih zaradi covida-19. Zdravstvena sistema sta tik pred razpadom.

Reuters
S covidnimi bolniki prenapolnjena bolnišnica Bagdasar-Arseni v Bukarešti.
V zadnjih dveh tednih je porast dnevno okuženih zaznati skoraj v vseh državah vzhodne in tudi v nekaterih državah srednje Evrope.

V Romuniji so v torek poročali o 574 smrtih zaradi covida-19 in 18.863 novih okužbah v minulih 24 urah. Gre za največji dnevni porast okužb od začetka pandemije lansko pomlad in obenem prvi dan, ko so v državi z 19 milijoni prebivalcev potrdili več kot 500 smrti zaradi covida-19. Romunija ima sicer za Bolgarijo drugo najnižjo stopnjo precepljenosti v EU. Doslej je bilo tam v celoti cepljena le tretjina odraslih.

Romunski zdravstveni sistem se le še s težavo spopada z vse večjim številom hudih covidnih bolnikov. Trenutno jih je na intenzivni negi že več kot 1800. V Bukarešti reševalna vozila pred tamkajšnjo infekcijsko kliniko stojijo v dolgi koloni, medtem ko bolniške postelje postavljajo kar na hodnikih, vse več bolnikov pa mora celo ležati na samih vzmetnicah.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je razmere označil kot "nacionalno dramo grozljivih razsežnosti" in sodržavljane pozval k cepljenju. Na pomoč so Romunom že priskočile nekatere države članice EU, pa tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Več kot 90 odstotkov smrti je med necepljenimi

Worldometer
Od začetka oktobra se je začelo v Romuniji število smrti zaradi covida-19 vzpenjati

V tem mesecu zaradi covida-19 v državi povprečno umre ena oseba vsakih pet minut, več kot 90 odstotkov smrti je med necepljenimi. Trenutno število smrti zaradi te bolezni glede na velikost prebivalstva je po podatkih spletišča Our World In Data v Romuniji drugo najvišje na svetu, prekaša jo le Sveti Vincent in Grenadine.

Bolgarija uvaja pogoj PCT

Sosednja Bolgarija medtem zaradi slabšanja epidemioloških razmer od četrtka uvaja pogoj PCT za vstop v lokale, hotele, fitnese, nakupovalna središča, kinematografe, koncerte in muzeje oziroma za bolj ali manj vse dejavnosti v notranjih prostorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izjema bodo le živilske trgovine, lekarne in banke. Prav tako je pravilo PCT obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele.

V tej državi s slabimi sedmimi milijoni in vsega 20 odstotki polno cepljenih prebivalcev so v torek poročali o 4979 novih potrjenih okužbah in sedemdnevni incidenci 308 na 100.000 prebivalcev. Umrlo je 124 covidnih bolnikov. Nekatere bolnišnice v Sofiji naj bi že bile na robu svojih zmogljivosti.

Skupno so doslej v Romuniji potrdili 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom in okoli 19.000 smrti.