Gradiščanska

V Avstriji v minibusu našli dva mrtva, voznik še vedno na begu

R.T.
20. 10. 2021, 08.57
Posodobljeno: 20. 10. 2021, 09.03
Deli članek:

V Avstriji je včeraj potekala obsežna iskalna akcija za voznikom minibusa, natrpanega z migranti, ki je v državo prispel z Madžarske.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Minibus, ki ga je vozil neznani voznik, je včeraj v Avstrijo pripeljal iz sosednje Madžarske, a so ga na kontrolni točki na območju Gradiščanske ustavili pripadniki avstrijske vojske. Voznik je s kraja dogodka zbežal, policisti pa so v vozilu našli 28 migrantov, od katerih sta bila dva že mrtva. Med migranti so bili večinoma sirski državljani, nekaj je bilo tudi Kurdov. Umrla sta dva moška, stara med 20 in 30 let, natančen vzrok smrti pa zaenkrat še ni znan. Odrejena je bila obdukcija. Preostali migranti so bili v dobrem zdravstvenem stanju in niso potrebovali zdravniške oskrbe.

Policija je domnevno oboroženega pobeglega voznika iskala s helikopterji, droni in psi, pri iskanju pa so jim pomagali tudi madžarski kolegi, a zaenkrat brez uspeha. Kot je za lokalne medije pojasnil guverner Gradiščanske Hans Peter Doskozil, je incident še en pokazatelj »brutalnega in nečloveškega ravnanja tihotapcev ljudi.« Pozval je še k reformi azilnih postopkov na ravni Evropske unije. Doskozil je spomnil še na dogodek leta 2015, ko so policisti v kombiniranem vozilu, ki je opravilo podobno pot, našli kar 71 mrtvih. Vsi so umrli zaradi zadušitve, madžarsko sodišče pa je pozneje v povezavi s primerom na zaporno kazen obsodilo štiri osebe.