Rojen je bil 30. maja 1921 v vasi Slavsko Polje na Hrvaškem. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil nosilec partizanske spomenice 1941. Po vojni je bil na visokih položajih v floti jugoslovanske mornarice, nato pa opravljal funkcije v glavnem političnem direktoratu ministrstva za narodno obrambo.

Junija 1979 je bil imenovan za načelnika generalštaba JLA, maja 1982 pa za zveznega sekretarja za narodno obrambo. To funkcijo je opravljal do upokojitve v najvišjem mornariškem činu - admiral flote.

Mamula je bil konec osemdesetih simbol moči in neomajnosti JLA in je bil zagovornik odločne akcije JLA po demokratičnih volitvah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je tednik Mladina objavil članek "Mamula go home" (napisal ga je Gorazd Suhadolnik), ki je bil po mnenju številnih prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil slovensko osamosvojitev. Mladina je tudi razkrila, da naborniki JLA Mamuli v Opatiji gradijo zasebno vilo, na naslovnici pa so bili narisani egipčanski sužnji med gradnjo piramid.

Prispevek je bil skupaj s številnimi drugimi, ki so kritizirali nekdanjo armado in državne funkcionarje, nekakšen prelom, saj socialistična oblast tovrstnih kritik ni bila vajena. Tožilec je proti Mladini ukrepal zaradi žalitve, Mamula je odstopil, dogodek pa številni označujejo za prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil osamosvojitev Slovenije.