HERA

Evropska komisija bo ustanovila organ za odzivanje na zdravstvene krize

B.K.
14. 9. 2021, 15.21
Posodobljeno: 14. 9. 2021, 15.22
Deli članek:

Pandemija covida-19 ni zadnja kriza javnega zdravja, ki nas bo doletela.

Profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo o predlogu za ustanovitev organa za pripravo in odziv na zdravstvene krize spregovorila v sredo.

Evropska komisija bo na današnji seji obravnavala predlog za vzpostavitev organa za pripravo in odziv na zdravstvene krize (HERA). Ta bo odgovorna za pripravo protiukrepov pri prihodnjih zdravstvenih krizah, danes piše portal Euractiv, ki je pridobil uradni predlog ustanovitve organa. Predlog bo sprejet v četrtek.

HERA bo postal ključni akter pri krepitvi sposobnosti Evropske unije za preprečevanje, odkrivanje in hiter odziv na izredne razmere na področju javnega zdravja. “COVID-19 ne bo zadnja kriza na področju javnega zdravja na svetu, niti ne bo nujno najhujša,” piše v dokumentu, ki ga je pridobil Euractiv.

Organ bo postal polno operativen prihodnje leto, njegova oznanitev pa naj bi bila ena izmed glavnih tem, ki se jih bo v sredo, v letnem nagovoru Evropskega parlamenta dotaknila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija
Evropska komisija.

Novi organ bo zadolžen za “razvoj, proizvodnjo, nabavo in pravično porazdelitev ključnih medicinskih protiukrepov,” piše v dokumentu. Ti protiukrepi vsebujejo cepiva, antibiotike, medicinsko opremo, protistrupe, zdravila, diagnostične teste in osebno zaščitno opremo.

HERA ne bo agencija Evropke unije, kot sta to denimo Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ali Evropska agencija za javno zdravje (EMA), temveč bo “struktura v Evropski komisiji”.

Kot taka bo lahko dostopala do celotnega nabora finančnih, regulativnih, tehničnih in organizacijskih orodij ter strokovnega znanja, ki je na voljo Komisiji, še piše v dokumentu.