V Bolgariji se zaključuje festival dokumentarnega filma Sofia DocuMental, kjer so včeraj prvič podelili nagrado, katere cilj je spodbujanje mladih režiserk na področju dokumentarnega filma. Nagrado za najboljšo režiserko, edino nagrado, ki jo festival podeljuje, je prejela Marija Zidar za svoj dokumentarni observacijski prvenec Odpuščanje.

Obrazložitev žirije: »Nagrada žirije gre premišljeno ustvarjenemu in koncipiranemu dokumentarnemu filmu, ki ga zaznamuje močan režiserkin pečat. Režiserki vselej uspe držati fokus na jedru koncepta in istočasno vzdrževati ravnovesje ter trdno držati glavno nit zgodbe, polne stranskih likov, brez da bi jo za trenutek izgubila. Žirija je navdušena nad sposobnostjo režiserke, da lahko pove tako veliko, s tako malo besedami – večinoma skozi delikaten vizualni stil. Vsi protagonisti so prikazani na premišljen način. Vloga ženskega lika je predstavljena rahločutno, a odločno. V družbi, kjer dominirajo moški, ženski lik govori jasno skozi svoj molk in ima na koncu glavno besedo v zgodbi.«

To je že četrta nagrada, ki jo je v preteklih tednih prejel film o tradiciji in krvnem maščevanju v albanskem visokogorju: na festivalu Makedox je prejel posebno omembo, ki jo festival podeljuje za najboljši prvenec ali drugi film, na Tiff Oda nagrado za najboljši celovečerni dokumentarni film in na Dokufest Prizren glavno nagrado za najboljši film v sekciji Balkan Dox.