Nova travmatična izkušnja

V tragediji v Italiji izgubil celotno družino, dečka so zdaj na silo iztrgali še iz rok skrbnikov

S.R.
13. 9. 2021, 07.51
Posodobljeno: 13. 9. 2021, 08.02
Deli članek:

Šestletnega Eitana Birana, edinega preživelega v tragediji pri italijanskem jezeru Maggiore, naj bi v Izrael odpeljal dedek.

Profimedia
V nesreči je izgubil starša in mlajšega bratca.

Spomnimo, pri jezeru Maggiore se je konec maja strgal kabel žičnice, zaradi česar je v globino zgrmela gondola s 15 potniki. V tragediji je umrlo 14 oseb, preživel je le šestletni Eitan Biran, ki pa se je pozneje znašel v središču bitke za skrbništvo.

Eitan je v nesreči namreč izgubil starše, mlajšega bratca in prastarše, ko so ga odpustili iz torinske bolnišnice, pa je sprva pristal v rokah Aye Biran-Nirko, tete po očetovi strani, ki biva v bližini Pavie na severu Italije. To ni bilo po godu družini po mamini strani, zlasti njegovi teti Gali Peleg, ki je trdila, da se bodo za dečka borili s pravnimi sredstvi. Navedla je tudi, da je družina njegovega očeta Eitana ugrabila, čeprav je bilo skrbništvo nad Eitanom uradno dodeljeno Ayi Biran-Nirko. Pelegova, ki živi v Tel Avivu, je dečka želela odpeljati v Izrael, kjer bi lahko otroštvo preživel v skladu z »izraelskimi vrednotami.« To ji je v soboto kot kaže tudi uspelo, saj so dečka ugrabili. Starša malega Eitana sta bila sicer izraelska državljana, živeča v Italiji.

Profimedia
Eitana so odpeljali v Izrael.

»Eitana nismo ugrabili in te besede ne bomo uporabljali. Prepeljali smo ga nazaj domov. To smo morali storiti, potem ko nismo prejeli nobenih informacij o njegovem zdravstvenem in duševnem zdravju,« je včeraj pojasnila Pelegova. Kot poročajo italijanski mediji, se je Shmulik Peleg, Eitanov dedek po materini strani, po tragediji iz Tel Aviva preselil v Italijo, da bi bil bižje svojemu vnuku. V soboto zjutraj naj bi ga odpeljal na sprehod, a se ob dogovorjeni uri nista vrnila. Družina Biran-Nirkojeve je dogodek prijavila policiji, ta pa je ugotovila, da se je deček skupaj z dedkom vkrcal na zasebno letalo, ki je po navedbah diplomatskih virov pristalo v Izraelu.

»Zaradi novice smo vsi zelo zaskrbljeni. Iztrgali so ga iz družine, v kateri je odraščal, iz rok zdravnikov, ki so zanj skrbeli po travmatični izkušnji,« je pojasnil Armando Simbari, odvetnik Aye Biran-Nirko. Zadevo zdaj preiskuje italijansko tožilstvo.

Profimedia
Tragedijo je preživel samo mali Eitan.