Edini preživeli

Dečka, ki je v nesreči žičnice ostal brez staršev in brata, naj bi ugrabili

J.P.
16. 8. 2021, 08.59
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 09.06
Deli članek:

V gondoli, ki je omahnila v globino, je bilo 15 ljudi. Deček, ki je takrat štel pet let, je bil edini, ki je preživel.

Profimedia
Eitan Biran s staršema in mlajšim bratcem

Konec maja se je pri italijanskem jezeru Maggiore strgal kabel žičnice; padec gondole bi morale preprečiti zasilne zavore, a se to ni zgodilo, ker so bile blokirane. Gondola s 15 ljudmi je tako zgrmela v globino.

Umrlo je 14 ljudi, danes šestletni deček pa je bil hudo poškodovan.

Bitka za skrbništvo

Eitan Biran pa se je zdaj znašel sredi bitke za skrbništvo, ki jo bijeta družini njegovih dveh tet. Izraelski deček, ki je v tragediji ostal brez staršev, mlajšega brata in prababice ter pradedka, od junija, ko so ga odpustili iz torinske bolnišnice, z Ayo Biran-Nirko, teto po očetovi strani, živi v bližini Pavie na severu Italije.

Profimedia
Nesreče žičnice pri jezeru Maggiore

A mir je skalila Gali Peleg, njegova teta po mamini strani, ki je oznanila, da bo njena družina s pravnimi sredstvi dečku omogočila normalno življenje v Izraelu. Pelegova je namreč prepričana, da so Eitana ugrabili sorodniki, ki ga sploh ne poznajo in ki mu niso blizu. Trdi tudi, je njena 26-letna sestra Tal Peleg-Biran, dečkova pokojna mati, zelo cenila judovsko in izraelsko identiteto, ki pa bi jo Eitan v Italiji lahko nenamerno zanemaril. Dečka naj bi sicer videla le bežno, saj da ji kaj več niso pustili, ob njenem odhodu pa naj bi ga premagale solze.

Novi osumljenci

Vzrok za nesrečo še vedno ni znan. Po zadnjih informacijah italijansko tožilstvo preiskuje 14 ljudi, med novimi osumljenci pa so tudi višji predstavniki južnotirolskega podjetja za izdelavo in vzdrževanje žičnic Leitner.

Obstaja namreč pogodba o vzdrževanju z žičnicami Ferrovie del Mottarone.